Skolpersonal döms efter att elev drunknade

Villkorlig dom och dagsböter. Det blev påföljden för tre lärare och en rektor efter att en sexårig elev drunknade efter en idrottslektion. Men nu lutar advokaterna åt ett överklagande.

–Jag är såklart besviken. Det är mycket som talar för ett överklagande, säger rektorns advokat Ulf Juhlin.

ÅKESHOVS SIMHALL. Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Det var i augusti 2020 som en sexårig pojke drunknade under en idrottslektion i Falsterbo. Pojken, som inte var simkunnig, omkom dagen efter sin allra första skoldag. Nu döms tre lärare och rektor för arbetsmiljöbrott. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter, vilket innebär en summa på cirka 25 000 kronor per person.

Flera av eleverna som följde med på badutflykten var inte simkunniga. Vellinge kommun rekommenderar att fyra vuxna följer med om barngruppen består av elva elever som inte kan simma. Men på Tångvallaskolan följde endast tre pedagoger med på utflykten. Tingsrätten menar att lärarna agerat oaktsamt och inte planerat utflykten på ett säkert sätt. Hade de gjort det, hade eleven sannolikt inte drunknat.

Nöjd åklagare

De åtalade har nekat till brott. Men kammaråklagare Klas Norelius har i en intervju med Vi Lärare sagt att han förväntar sig en fällande dom och ett strängare straff än vanligt. När Läget får tag på honom är han nöjd.

–Straffet ligger helt i linje med det jag har yrkat på, säger han.

”Inga signaler på att det inte skulle ha fungerat”

Men hos advokaterna, är stämningen inte munter. De två advokater Läget har pratat med lutar åt att överklaga domen.

–Jag hade varit nöjd om min klient hade frikänts helt. Jag tror inte hon hade kunnat agera på något annat sätt vid poolen, säger en av lärarnas advokater, Isak Åberg.

En av lärarnas advokater, Isak Åberg
En av lärarnas advokater, Isak Åberg

Även skolans rektor, som inte var med på badutflykten, fälldes. Hon anses inte ha gjort en tillräcklig riskbedömning av bassängen. Till det påståendet är rektorns advokat Ulf Juhlin, kritisk

–Här har man haft rutiner som har fungerat i över 30 år. Det finns inga signaler på att det inte skulle ha fungerat, säger han.

Rektorns advokat Ulf Juhlin
Rektorns advokat Ulf Juhlin
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget