Skolministern: ”Stort problem med fuskbetyg”

Handels överväger att lämna antagningssytemet. Skolministern uppskattar att frågan lyfts.

LOTTA EDHOLM. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Överväger antagningsprover

Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, överväger att göra om skolans antagningssystem eftersom många elever inte kommer in på rättvisa betyg. I en debattartikel i DN uppger han att för många gymnasieskolor ger ut glädjebetyg som inte överrensstämmer med elevernas faktiska kunskaper. Samtidigt tränger det ut de elever som egentligen borde komma in.

Tidigare i år pekades flera gymnasieskolor ut av skolinspektionen för att ha satt högre betyg än vad eleverna visat på nationella proven – vilket tyder på att betygen är felaktigt satta. Handels har nu börjat ifrågasätta om det nationella antagningssystemet till högskolan faktiskt är rättvist och överväger att gå en annan väg. Antingen genom att införa antagningsprover till sina utbildningar, eller genom att rödflagga vissa skolor och utforma egna ansökningstester för dem.

Handelshögskolan är ett privat universitet och är därför en av få högre utbildningar som har möjlighet att själva bestämma över antagningsreglerna. De statliga universiteten och högskolorna styrs alla av samma antagningsregler.

Ett hot mot svensk konkurrenskraft

Att betygen inte sätts rättvist är känt sedan många år tillbaka och debatteras med jämna mellanrum. Skolinistern Lotta Edholm (L) säger till TT att det svenska antagningssystemet inte är rättvist.

– Det är ett stort problem med fuskbetygen i svensk skola. Det är alldeles för många elever som får ett betyg som inte speglar de kunskaper de faktiskt har, säger hon.

Problemet på sikt, menar hon, är att kraven som ställs på studenter på svenska utbildningar sänks.

– Det vore förödande för svensk utbildning och på sikt också svensk konkurrenskraft. Det är väldigt allvarligt, säger hon.

En lösning regeringen diskuterar är att se till att resultaten på nationella prover ska kopplas ännu mer till slutbetygen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget