Skolgårdarna blir allt mindre

Statistiska Centralbyråns senaste undersökning visar att skolgårdarna blir allt mindre. Sedan den första mätningen gjordes 2014 så har de minskat med nästan tre kvadratmeter per elev.

Arkivbild av skolgård
Arkivbild av skolgård

Kartläggningen av svenska grundskoleelevers skolgårdar är gjord av Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Boverket. Första gången ytorna mättes var 2014, och den senaste mätningen skedde 2020. Resultatet visar att ytorna har minskat med nästan tre kvadratmeter per elev mellan den första och den senaste mätningen.

Ett genomsnitt visar att den fria yta varje grundskoleelev har att röra sig på utomhus är 45,9 kvadratmeter. Det motsvarar storleken på tre till fyra parkeringsplatser. I Norrbotten är de fria ytorna störst, med 76,4 kvadratmeter per elev. I Stockholm har eleverna minst yta att röra sig på. Där är siffran 25,9 kvadratmeter.

Boverket har kommit fram till att varje elev behöver minst 30 kvadratmeter yta utomhus. Antalet elever som har mindre yta än så har ökat i den senaste mätningen. Nu handlar det om nästan 464 000 elever, vilket är ungefär 42 procent. Vid förra mätningen var siffrorna 407 000 elever eller ungefär 38 procent.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget