Linnéa Sjöqvist, 18, från Viksjö hade jobbat ett tag när hon blev erbjuden rollen som shiftleader, eller skiftledare - en form av chef som är ansvarig för det skiftet de jobbar. Hon jobbar varannan helg på en stor svensk cafékedja och i veckorna går hon i skolan.
Vi träffas på en av kedjans shopar på Drottninggatan i Stockholm, precis intill företagets huvudkontor. Där har Linnéa varit hela dagen på utbildning och nästa dag är det dags för henne att få diplomet och officiellt bli skiftledare, men hon har redan haft skiftledarrollen ganska länge.
Stockholm är regnigt men inte särskilt kallt och när jag träffar Linnea har hon precis beställt iste. Jag trotsar vädret och beställer läskande lemonad och vi sätter oss ned i en liten soffgrupp och småpratar lite. Men strax börjar intervjun.
Hur blev du skiftledare?
- Först jobbade jag som värdinna, berättar Linnéa, sen sa de direkt - innan jag blev barista - att de ville ha mig som skiftledare. För att de tyckte att jag var bra på att planera och organisera och sådär.
Vad innebär det egentligen att vara skiftledare, till skillnad från att vara barista till exempel?
- När jag har skift har jag ansvar för kampanjer och försäljningen under mitt pass.
Hur är det att jobba och samtidigt gå i skola på heltid?
- Det är faktiskt kämpigt, säger Linnéa allvarligt. Men när jag är på jobbet tycker jag att det är jättekul. Det har ändå gått ganska bra.
Eftersom hon, som de flesta i gymnasieåldern, går i skolan på heltid har hon mycket att göra när hon inte jobbar. Skolan ska gå ihop med att varannan helg, sätta sig in i nya kampanjer på jobbet och peppa de andra som jobbar. Därför tycker Linnéa att det är viktigt att ta det lugnt om man funderar på att börja jobba. Jag frågar om hon skulle rekommendera andra ungdomar att ha ett extrajobb vid sidan av studierna.
- Om man har psyket för det, svarar hon först och fortsätter sedan mindre allvarligt, om man känner att man vill tjäna ihop pengar och spara och sådär, men inte så att det går ut över hälsan.
När fick du ditt första jobb?
- Jag gick i åttan. Så fjorton/femton.
Vi pratar en stund om hennes erfarenheter i en inredningsbutik och stressiga dagar på restauranger i julruschen som ledde henne till cafébranchen. Jag frågar henne vad som är det bästa med att ha ett extrajobb.
- Pengarna, säger Linnéa och skrattar. Men det är en jättebra erfarenhet till att bli mer mogen och visa vad man kan. Mer än i skolan. Det är inte så mycket att plugga in sådant i böcker utan du kan vara grym mer "hantverksaktigt", det är roligare tycker jag. Mer praktiska saker.
Linnéa berättar att hon har tagit med sig mycket från arbetet ut i det verkliga livet. Att ta ansvar, ge olika sorters feedback till folk och planera till exempel. Hon har även fått sätta sig in i sådant som budget, kampanjer och marknadsföring som hon tror är bra att kunna i framtiden.
Linnéa tycker att det svåraste med jobbet är att säga till andra kollegor, att göra det på rätt sätt och att ha bytt roll på arbetsplatsen. Från att ha varit en del av gänget till att gå upp i en chefsposition kan vara klurigt.
- Om man är stressad kanske det blir fel och så kanske folk tror att man är arg eller irriterad fast man inte är det.
Vad är roligast med jobbet?
- Nu är det roligast med kampanjer, att driva på och få oss att sälja mer. Men också människorna, alla är så härliga att jobba med.