Skogsbränder nära Tjernobyl

Foto:     Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Skogsbränder härjar i norra Ukraina sedan i början av april. En skogsbrand närmar sig den avstängda zonen kring kärnkraftverket Tjernobyl och riskerar att sprida radioaktivitet med vinden till Kiev.

Efter kärnkraftverksolyckan 1986 i Tjernobyl stängde myndigheterna i Ukraina av ett område på cirka 18 mils radie runt anläggningen för att hindra radioaktivitet från att spridas. Området kallas för ”Zone of Alienation” och är förbjudet att befinna sig i på grund av att strålningen är så pass hög att den är farlig för hälsan. Endast guidade turistturer och arbetare med tillstånd får vara i den förbjudna zonen.

Sedan i början av april pågår skogsbränder i norra Ukraina och en brand närmar sig den förbjudna zonen. The New York Times skriver att 400 brandmän,100 brandfordon och flertalet helikoptrar har satts in för att släcka branden. Omkring 8 600 hektar mark har brunnit ned.

Bränder i området kring Tjernobyl är relativt vanliga och röken som sprids är normalt sett inte hälsofarlig. Branden som nu härjar är däremot stor och okontrollerad, säger Kateryna Pavlova, chef för den myndighet i Ukraina som övervakar zonen, till The New York Times. Det finns därför risk för att sådant som lämnats kvar, till exempel fordon, börjar brinna. Detta skulle kunna höja nivån av radioaktivitet i röken som sedan sprids med vinden, enligt Kateryna Pavlova.

Radioaktiviteten i huvudstaden Kiev är fortfarande normal, skriver The New York Times. Myndigheterna bedömer inte att röken som når staden är hälsofarlig. Detta eftersom nivån av radioaktivitet väntas vara mycket låg. Invånarna i Kiev är dessutom i karantän på grund av coronaviruset, vilket är bra även på grund av röken som sprids.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget