Skidorna går som på räls – det här är Unrailistic

Våren närmar sig och många längtar efter att få njuta av sol och värme. Det gör inte Jesper Tjäder och hans gäng i Åre. Ikväll och imorgon tävlar 22 skidåkare ur världseliten i en påhittig parkbana designad av Jesper Tjäder själv.

Jesper Tjäder ställer åkarna på prov i sin bana.
Jesper Tjäder ställer åkarna på prov i sin bana.

En trampolin och en fem meter hög rail. Det är ett par av utmaningarna åkarna ska möta i freestyletävlingen Unrailistic som körs i Åre under onsdagen och torsdagen. Jesper Tjäder har designat banan som bjuder på fantasi och kreativitet.

Världseliten kommer till Åre

Ett gediget startfält med tunga meriter har tagit sig till Jämtland för veckans tävlingar. Det är 22 åkare från åtta olika länder, mellan 17 och 36 år. Bland de svenskar som ska åka finns Henrik Harlaut. Han har vunnit 14 medaljer i X-games, ett mästerskap som brukar kallas extremsporternas egna olympiska spel. Han tog också OS-brons i big air 2022.

Jennie-Lee Burmansson tävlar i Åre. (Arkiv från 2018)
Jennie-Lee Burmansson tävlar i Åre. (Arkiv från 2018)

Bland svenskarna finns också 20-åriga Jennie-Lee Burmansson. Hon blev Sveriges yngsta vinteridrottare i ett olympiskt spel när hon som femtonåring var med i OS i Pyeongchang 2018. Förra hösten lade hon ner sin tävlingskarriär för att satsa på att filma, men ställde ändå upp i SM i big air i år – och vann. Då sa hon till SVT att det inte handlade om någon tävlingscomeback, utan om ett spontant infall. Nu är det alltså dags för ännu ett infall.

Nyskapande bana

Banan åkarna ska ta sig an innehåller flera moment där Jesper Tjäder tagit ut svängarna ordentligt. Det finns en trampolin som åkarna ska kunna studsa i, en ”spider rail” med korslagda rails, och en rail som är hissnande fem meter hög. Hans design tas emot med applåder. Arrangören beskriver Jesper Tjäder som ”the king of rails”, och att hans design har tagit parkskidåkningen ut ur sin comfort zone och in i framtiden.

Tävlingen avgörs i bästa trick och i bästa åk i hela banan. Den åkare som lyckas få den högsta sammanlagda poängen vinner.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget