Skärpt säkerhet i Skaraborgs tingsrätt

På måndag införs säkerhetskontroller i Skaraborgs tingsrätt. Trots att ingen specifik händelse lett till den ökade säkerheten så säger tingsrättens chef Anna-Karin Lundberg att det är efterlängtat.

Skaraborgs Tingsrätt
Skaraborgs Tingsrätt

Domstolen i Skövde har sedan ett antal år väntat på att permanenta säkerhetskontroller ska installeras i byggnaden, likt dem som finns i bland annat Stockholms tingsrätt. Skaraborgs tingsrätt har tidigare använt sig av temporära säkerhetskontroller vid utvalda rättegångar och det har då skett i samråd med polis och åklagare när det ansetts nödvändigt.

Det är på måndag den 30 juni som den nya säkerhetskontrollen ska tas i bruk. Anna-Karin Lundgren är lagman och chef vid Skaraborgs tingsrätt och säger till Läget att den nya säkerhetskontrollen är efterlängtad.

— Vi tycker tillsammans med polis, åklagare och advokater att det här blir bra så slipper man känna sig otrygg i lokalerna.

Anna-Karin Lundberg, lagman, Skaraborgs tingsrätt
Anna-Karin Lundberg, lagman, Skaraborgs tingsrätt

Även om ingen enskild händelse lett till att den nya säkerheten införs tycker hon att den behövs.

— När vi haft särskilda säkerhetskontroller inför vissa mål så har personalen i säkerhetskontrollen ibland tagit knivar och andra saker som man kan sticka folk med. Det är för personalen, men också alla andra som besöker tingsrätten som gör att vi behöver ha den här.

Är det en tråkig utveckling att det är behövs?

—Ja det kan man väl säga. Det är det naturligtvis.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget