— Nu är vi på Skogaholm, säger Karin Ringholm, Skansens parkchef.
På den mer än 300 år gamla platsen finns en köksflygel och en biblioteksflygel mittemot. Ett stenkast bort ligger två lusthus och mangårdsbyggnaden. Byggnaden intill är inte minst Skogaholms Herrgård. Det är på denna plats Trädgårdsdagarna på Skansen äger rum.
Projektet satsar på Skansens kulturarv och är tänkt att vara ett centrum för föreläsare, utställare och odlingsveteraner att knyta an till. På plats finns marknader med odlings- och trädgårdsrelaterade produkter.
I herrgården har Skansen anordnat en stor blomsterutställning under fyra helger denna månad i maj. Blomsterdekoratören Andreas Graveleij, som tidigare varit dekoratör åt bland annat prins Carl-Philip och Sofia inför deras bröllop, sköter blomsterutställningen. Eftersom Lägets besök inte sker under en helg ligger det några verktyg på golvet som behövs för att förfina utställningen ytterligare.
Karin berättar att lite av tanken bakom utställningen hänger ihop med pandemin.
— I två år har man tänkt att ”nu stannar vi hemma och hittar på saker”. Då har många varit i sina trädgårdar och tillbringat mycket tid där. Man har tänkt att det vore bra att odla saker hemma istället för att resa någonstans och odla där, säger Karin Ringholm.
Utställningen är en storsatsning som Skansen tagit fram för att locka trädgårdsentusiaster till parken och sätta Skansen på trädgårdskartan i Sverige. Grundtanken bakom projektet är att trädgårdsintresserade ska komma till Skansen om man är i Stockholm.
— De som är intresserade av trädgård, upplever jag i alla fall att man inte ser Skansen som ett trädgårdsmecka – vilket det faktiskt är! Vi har en hel del kulturhistoriska trädgårdar, men även en del samlingar som Rosengården och Örtagården. Tanken är att fler inom trädgårdsnäringen eller som är mycket trädgårdsintresserade ska uppleva Skansen som ett resmål för sitt trädgårdsintresse. Vi vill att det ska vara ett så självklart val, precis som när man åker till exempelvis Fredriksdal eller Sofiero om man är nere i Helsingborg, säger Karin Ringholm.
Mer än ofta är besökarna i den äldre åldersgruppen.
— Ungdomar är en självklar grupp för Skansen, men kanske inte lika mycket inför för blomsterutställningen. Oftast så är det senare i livet då man upptäcker trädgårdsintresset. Det kan man ju se på Trädgårdsgymnasiet. Det är väldigt svårt att få elever till gymnasiet på trädgårdslinjen, säger Karin Ringholm.
Vidare är det en trevnad för Skansen att bli en samlingspunkt för likasinnade.
— Det är väldigt många intresseorganisationer som ska komma hit. Det är bland annat Pelargonsällskapet, Pomologiska Sällskapet och Svenska Rosensällskapet som kommer att stå här och berätta om sitt specialintresse. Försäljare som arbetar med trädgårdsprodukter kommer också att närvara, säger Karin Ringholm.
Blomsterutställningen är ny för i år, men trädgårdsfenomenet på Skansen är flera hundra år gammalt. Sedan parken grundades 1891 har ett oändligt antal planteringar och trädgårdar anordnats på den.
Läget lämnar Skogaholms herrgård eftersom Andreas Graveleij behöver ordna det sista. Imorgon lördag är det andra helgutställningen.