Sjuttonde maj - så firas det

Sjuttonde maj-tåg
Sjuttonde maj-tåg

Idag är det Norges nationaldag! Den sjuttonde maj, som på norska heter ”Syttende mai”, är en tradition som firas med pompa och ståt. Stora folksamlingar, nationaldräkter och parader är en självklar del av firandet. Läget har pratat med två norrmän om hur de bäst firar dagen.

Den sjuttonde maj är Norges grundlagsdag. Dagen är till ära den norske kungen Christian Frederik och när han skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814. Firandet på sjuttonde maj är en hyllning till Norges självständighet och dagen är ofta fullpackad med olika aktiviteter, förklarar Skansen.

Dagen börjar för många med en champangefrukost för familj och vänner. Nybakat bröd, äggröra och rökt lax är exempel på vad som brukar serveras. Strax efter frukosten brukar paraderna dra igång. Nationalflaggorna svajar i vinden, den norska nationalsången sjungs högljutt och många går klädda i ”bunader”, traditionella norska nationaldräkter som genom dess specifika färger och stil tydligt beskriver vart en person kommer ifrån, enligt Visit Norway.

Amalie Blankenberg
Amalie Blankenberg

Amalie Blankenberg är tjugo år och har firat sjuttonde maj många gånger i hemstaden Moss. Hon beskriver sjuttonde maj som en dag där många människor är glada och njuter av dagen, speciellt ”russen”, norska gymnasielever som ska ta studenten.

- Dagen är fylld med mycket glädje, det är många barn och vuxna som tycker om och ser fram emot dagen.

Amalie Blankenberg börjar dagen traditionsenligt med en champangefrukost hos en kompis. Tillsammans med sina vänner äter de och fixar sig inför att gå i tåget.

- Traditionen är att ta på sig en bunad, en snygg klänning eller kostym och titta på eller gå i barntåget, säger Amalie Blankenberg.

Dagen är enligt Amalie Blankenberg fylld med glass, läsk, korv, sång och lek. Många dricker även mycket alkohol under dagen, menar Amalie Blankenberg.

- Jag och mina vänner brukar avsluta dagen med en fest efter att frukosten och tåget är klart.

Hon tycker att det är extra roligt att fira sjuttonde maj nu efter pandemin.

- Det har varit ganska konstigt att tänka på att det bara var två år sedan det inte var tillåtet att vara mer än tio personer tillsammans. Nu är nästan hela staden samlad i centrum för att titta på barnens tåg och sjunga med. Det är extra mysigt att kunna bära bunaden för att fira i år, säger Amalie Blankenberg.

Kakor med norska flaggan. Foto: Jessica Gow/TT

Aleksander René Frontéri, tjugotvå år, är ursprungen från Norge men bor numera i Frankrike. Han berättar om hur viktig frukosten är för norrmännen på Norges nationaldag. Han brukar ordna olika smårätter som äggröra, skinka och melon och annan sommarmat och gärna champagne. Trots att han inte är i Norge för tillfället firar han dagen ändå.

- Jag har ett par norska vänner jag brukar fira med, säger Aleksander René Frontéri.

Aleksander René Frontéri berättar om att dagen är viktig för honom och att han brukar längta efter att få fira sjuttonde maj. Nuförtiden firar han mest med vänner, men förut var det med familjen.

- Dagen är fylld med mycket glädje! Man hoppas på fint väder och att få grilla och äta massor med glass, säger Aleksander René Frontéri.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget