Sjunde april – dagen då allas hälsa sätts i fokus

Detta är en genrebild.
Detta är en genrebild.

Våffeldagen, fettisdagen, kanelbullens dag och kladdkakans dag. Ja, det finns många dagar att fira i kalendern, men idag uppmärksammas en dag som är särskilt viktig när det kommer till hälsan – Världshälsodagen.

Under pandemin har det blivit tydligare att vissa människor i världen har bättre möjligheter att leva ett friskt liv och större möjlighet till bra sjukvård än andra. Där spelar olika faktorer in såsom var man är född, bor eller jobbar.

Skapandet av Världshälsodagen

1950 skapade World Health organization (WHO) Världshälsodagen för att varje år upplysa om världshälsan. Varför det blev just den sjunde april var för att WHO två år tidigare samma datum bildades som ett av FN:s fackorgan, det vill säga som en särskild organisation som bedriver frågor om hälsan runtom i världen. I år är temat ”en rättvisare och hälsosammare värld”.

Olika teman

Enligt Birgitta Lesko, som arbetar på Folkhälsomyndigheten i Sverige, har hon i mejlkontakt med Läget uppgett att WHO uppmanar alla länder att arbeta för målet som varje år har ett nytt tema. Tidigare år har WHO bland annat haft teman som depression, diabetes, mat och sjukvård. När det kommer till valet av temat skriver Birgitta Lesko i ett mejl till Läget:

”Angående vem som bestämmer temat så är det WHO själva, inget beslut från medlemsstaterna krävs och kampanjmaterialet är till för spridning och användning av den som vill. Även WHO:s Europaregionkontor, samt FN:s regionalkontor uppmärksammar årets tema.”

Frågestund för allmänheten

WHO har även idag klockan 17:00 en frågestund för allmänheten ifall man vill ställa frågor om Världshälsodagen. I år uppmanar även WHO att företag och länder hjälps åt så att vaccinationen mot corona börjar för alla, oavsett land, just idag. Enligt FN kan detta ses som en symbol för att alla tillsammans kan övervinna pandemin oavsett ett lands förutsättningar inom vården.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget