Sjukvården i Östergötland under hårt tryck

Östergötland är det näst mest drabbade länet i Sverige.
Östergötland är det näst mest drabbade länet i Sverige.

Östergötland har på senaste tiden blivit det län vars sjukvård drabbats hårdast efter Stockholm under coronapandemin. Nu vädjar Region Östergötland efter hjälp av sjukvårdsutbildade, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat i Östergötland och sedan första april är man det näst mest drabbade länet i landet. Belastningen på sjukvården har ökat och på måndagen gick Region Östergötland ut med ett upprop där sjukvårdsutbildade uppmanas ta kontakt – för att trygga vården.
Tidigare har även Region Stockholm gått ut med ett liknande upprop. Uppmaningen gäller även organisationer och företag som har sjukvårdsutbildade medarbetare som jobbar med annat.

– Vi söker brett i länet med förhoppningen att företag som kan göra en samhällsinsats genom att avvara medarbetare under en period hör av sig till oss, säger regiondirektör Krister Björkegren till Norrköpings Tidningar.

Störst behov har man av sjuksköterskor med specialistutbildningar inom intensivvård, anestesi och operation. Zilla Jonsson, HR-direktör, säger till Norrköpings Tidningar att läget är allvarligt.

– Framför allt för vår intensivvård. Det krävs särskild kompetens. Vi har flyttat runt på personal och utbildat personal. Nu behöver vi se om vi kan förstärka, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget