Sjuåring hade ättika i systemet - föräldrarna häktas

En flicka skickades till sjukhuset med hjärt- och leversvikt. Hon tros ha blivit förgiftad av föräldrarna som nu är häktade, misstänkta för grov misshandel och vanvård.

– Ett tag visste vi inte om hon skulle överleva, säger kammaråklagare Ingegerd Jigin till Sydsvenskan.

Flickan fördes med hjärt- och leverskador till akutmottagningen på universitetssjukhuset i Lund.
Flickan fördes med hjärt- och leverskador till akutmottagningen på universitetssjukhuset i Lund.

Den sjuåriga flickan från Eslöv ska ha varit döende när hon kom till akuten under julaftonsnatten förra året. Tillståndet var kritiskt - flickan hade förgiftats med frätande ättika och både hjärtat och levern hade lidit stora skador. Enligt handlingar som Högsta domstolen och Sydsvenskan tagit del av var hon undernärd, vanvårdad och märkt av blåmärken och sår.

Kammaråklagare Ingegerd Jigin, som leder förundersökningen, säger till Sydsvenskan att flickan haft en omfattande skadebild.

Föräldrarna häktas

Misstankarna om föräldrarnas skuld steg under februari och mars, och nu häktas de på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grov misshandel. Man tror att misshandeln kan ha pågått under flera år. Polisen, socialtjänsten och åklagaren misstänker att de även hållit flickan isolerad.

– Hon kan inte ha varit i det skicket i förskoleklass. Då hade de gjort orosanmälan. Misstanken är att hon låsts in hemma, men vi vet inte hur länge det har pågått, säger Ingegerd Jigin till Sydsvenskan.

De andra barnen i familjen har omhändertagits av socialtjänsten men rapporteras vara oskadda. Föräldrarna själva nekar till brott.

Får men för livet

Komplikationerna från skadorna kommer bli omfattande. Sjuåringens tillstånd är stabilt men för att rädda hennes liv opererade läkarna bort hennes magsäck. Flickan, som började förskoleklass i höstas, kommer aldrig kunna äta fast föda igen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget