Sjöfarten transporterar omkring 90 procent av Sveriges import och export. Nu slår branschen larm om att stora mängder arbetskraft behöver rekryteras, eftersom många anställda närmar sig pension.
– Det har aldrig varit så här illa, säger Karin Birath på Sjömansskolan.
I en rapport som släpptes under tisdagsmorgonen slår Transportföretagen larm om att sjöfarten behöver rekrytera en stor mängd personal. Enligt rapporten räknar man med att ungefär 15 procent av personalstyrkan går i pension innan 2025, och att man behöver anställa 2 200 personer inom tre år.
Nu vill Transportföretagen nå ut till fler yngre personer, och att utbildningarna ska bli mer attraktiva.
– Vi behöver få fler ungdomar att vilja söka sig till sjöfartens yrkes- och högskoleutbildningar. Dessutom behöver vi skapa utbildningsplatser inom vuxenutbildningen, säger Caj Luoma som är chef för kompetensförsörjningen på Transportföretagen.
Omöjlig ekvation
I Stockholm finns den fristående gymnasieskolan Sjömansskolan, där det går runt 50 elever. Johan Östergren är skolans rektor och har jobbat med utbildning inom sjöfarten i över 30 år. Han bedömer att de svenska sjöfartsutbildningarna på gymnasienivå tillsammans examinerar 100 elever per år.
– Med de siffrorna kan man ganska snabbt räkna ut att det inte kommer gå att möta behovet som finns, säger han.
Aldrig varit så här illa
Karin Birath är praktikansvarig på skolan, och menar att man från utbildningens sida varit tydlig med att något behöver göras åt rekryteringen i nästan 15 år.
– Det har sett dåligt ut förut, men det har aldrig varit så här illa, säger hon.
Resurserna räcker inte till
Johan Östergren säger att skolpengen, alltså Skolverkets bidrag till fristående gymnasieskolor, är en av sakerna som borde ses över. I dagsläget får Sjömansskolan ungefär hälften så mycket pengar per elev och år som en naturbrukslinje inriktad på trädgårdsskötsel får.
Johan Östergren ser skolfartygen som eleverna utbildas på som ett tydligt exempel på hur utbildningarna skulle kunna bli mer attraktiva – om bara resurserna fanns.
– Det nyaste skolfartyget bland Sveriges sjöfartsutbildningar är från 1977. Om man jämför det med gymnasiets fordonsprogram så skruvar ju inte de på en gammal Amazon direkt, säger Johan Östergren som välkomnar branschen att satsa mer pengar på utbildning.