Självmordsattack utanför moské i Pakistan– flera döda

Utanför ett sjukhus i Lahore tröstar en polis en man som förlorat en familjemedlem.
Utanför ett sjukhus i Lahore tröstar en polis en man som förlorat en familjemedlem.

En sprängladdning har detonerat i staden Lahore i östra Pakistan. Minst nio människor har mist livet och över 20 har skadats, enligt polisen. En gren inom landets talibanrörelse säger sig stå bakom dådet.

- Polisen var huvudmålet i den här attacken. Vi samlar teknisk bevisning för att fastställa vad som ligger bakom explosionen. Nio dog och 24 skadades i attacken, säger Ashfaq Khan, som är ansvarig för polisutredningen, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att flera av de döda är poliser. Muhammad Kashif, en lokal polischef, uppger att självmordsattacken kan vara riktad mot säkerhetstjänstens fordon men att de just nu försöker få mer information från platsen. En del av den pakistanska talibanrörelsen tar ansvar för attacken och meddelar att den var riktad mot en tidpunkt när det fanns få civila på plats.

Explosionen inträffade i ett område fullt med människor nära kvinnornas ingång till Data Darbar, en av södra Asiens största muslimska helgedomar. De senaste åren har extremistattacker minskat kraftigt i Pakistan men myndigheter varnade människor inför sammankomster under den muslimska högtiden ramadan, som nyligen inletts.

- Folk bör vara uppmärksamma på sin omgivning när de går för att be, säger Mian Aslam, minister i provinsen Punjab, där Lahore ligger.

Data Darbar-moskén är ett sufiskt tempel. Sufismen är en gren av islam som samlar tusentals pakistanier och sufister i Pakistan och har upprepade gånger utsatts för attacker. 2010 dödades över 40 människor i en självmordsattack vid moskén.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget