Självkritiskt Tyskland öppnar upp samhället igen

Sveriges vägval vid hanteringen av coronapandemin har upprört och engagerat. Nu öppnar flera länder upp sina samhällen igen och Tyskland blickar bakåt med kritisk blick.

– Jag tror att många här i Tyskland tycker att Sverige gjorde rätt, säger Stefan Homburg professor i ekonomi vid universitetet i Hannover till TV4.

Gatan Heerstrasse som leder ut ur Berlin har varit nästintill tom i veckor. Nu öppnar samhället upp igen.
Gatan Heerstrasse som leder ut ur Berlin har varit nästintill tom i veckor. Nu öppnar samhället upp igen.

I drygt en månad har flera tyska affärer varit stängda. I veckan öppnar mindre butiker upp. I takt med detta sprids åsikter om huruvida den totala stängningen av samhället var nödvändig.

Stefan Homburg, ekonomiprofessor på Hannover universitet, menar att Sveriges sätt att hantera pandemin tycks ha varit korrekt. Ekonomin i Sverige har inte drabbats lika hårt som i andra länder världen över.

Homburg säger till TV4 nyheterna att det i början fanns en viss misstro till Sveriges plan för pandemin, men att denna misstro nu försvinner i takt med samhällets öppnande.

– I början fanns en viss skepsis eftersom många trodde att infektionen skulle explodera, men nu måste alla som inte är blinda inse att den inte gör det, avslutar Stefan Homburg.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget