Rosa tasers, kattformade knogjärn eller glittriga stickknivar som man kan hänga på nyckelringen. Självförsvarsvapen marknadsförs hårt på sociala medier och unga kvinnor uppmanas till att köpa. Men bara för att det är täckt i glitter betyder det inte att det är lagligt.
Hashtaggen #selfdefensekeychain har över 88 tusen inlägg på Instagram och 1,2 miljarder visningar på TikTok. Där marknadsförs självförsvarsvapen som du kan hänga på nyckelringen. Reklamen är riktad mot unga tjejer som ett sätt att känna sig trygg om kvällen. Men den glittriga exteriören gör ingen skillnad, stickvapen är fortfarande olagligt, även om det är för självförsvar.
Enligt polisen får personer under 21 inte köpa, låna eller på något sätt överlåtas springknivar eller springstiletter. Många av de hårborstar och nyckelringar som säljs kan klassas som den här typen av vapen. Brott mot knivlagen kan ge högst sex månaders fängelse.
Om självförsvarsvapen ska vara lagligt eller ej är debatterat. Tonåringarna Victoria Dyring-bro, 18 år och Tove Sjölund, 16 år, anser att det känns tryggare att gå ut om man får ha med sig något.
– Man hade känt sig tryggare när man rör sig ute, när man ska hem från en kompis, säger Victoria
Men båda två menar att det finns en risk med att göra vapen lättillgängliga då de kan användas mot en.
– Hade man själv haft det hade man känt sig tryggare men vetskapen att andra kan ha det gör en otrygg, säger Tove
– Istället för att någon drar in en i en buske kan det bli mer våld då, menar Victoria
Att självförsvarsvapen marknadsförs till kvinnor och att de är mer lättillgängliga menar vännerna, Lukas Fälten, 18 år, Bror Fogelmarck, 18 år och Olle Ahlin, 19 år, är bra. Så länge det ökar säkerheten.
– Jag försöker vrida och vända lite på det innan jag svarar. Kan man bara gå och köpa det kanske någon använder det för att bruka våld. Samtidigt kan de som vill missbruka vapen redan få tag på det, säger Bror.
– Om man kan förhindra våldtäkt genom att ha pepparspej i fickan är det värt det, säger Olle.