Sigrid slår ett slag för SUP-racing

Vissa använder SUP-brädan till en lugn tur på vattnet – men Sigrid Fröberg tar det inte lugnt. Hon tävlar i SUP-racing.

Sigrid Fröberg, 16, och startfältet i juniorernas långdistans.
Sigrid Fröberg, 16, och startfältet i juniorernas långdistans.

Det är full aktivitet bredvid den 250 meter långa piren på Skrea strand när Läget besöker Falkenberg. Skrea strand Paddle Race är den klart största SUP-racetävlingen i Sverige, och arrangeras här för tredje året i rad. Evenemanget lockar i år 140 idrottare från 15 länder.

Sigrid Fröberg är 16 år och kommer från Karlskrona. Hon började med SUP-racing för tre år sedan efter att ha provat det på Kajakklubben Eskimås sommarläger. Hon har tävlat i kanot också, men när en axelskada gjorde det svårt att fortsätta hittade hon SUP-racing.

Sigrid Fröberg, 16, från Karlskrona.
Sigrid Fröberg, 16, från Karlskrona.

Träning i ur och skur

– Jag tycker om att det är en utomhussport, att man kommer ut på vattnet och i naturen, säger Sigrid Fröberg.

Hon har förutom kanot hållit på med gymnastik och fotboll, men nu är SUP-racingen hennes idrott. När hon hittade till Kajakklubben Eskimå tyckte hon att det kändes mer välkomnande jämfört med de andra klubbarna hon idrottat i.

– Gemenskapen var mycket bättre. Eftersom vi är lite färre lär man känna varandra mer, säger Sigrid Fröberg.

Det gäller att inte vara bekväm av sig när man tränar SUP. Sigrid Fröberg och hennes klubbkompisar tränar utomhus oavsett väder – så länge inte isen ligger. När vattnet blir kallt tränar de i torrdräkt. Gym och löpning ingår också i den vardagliga träningen för klubbens SUP-paddlare.

Danny Hallmén på Svenska Kanotförbundet tror på SUP-sporten.
Danny Hallmén på Svenska Kanotförbundet tror på SUP-sporten.

Hoppas på ökat intresse

Danny Hallmén jobbar på Svenska Kanotförbundet. Han ser en stor potential i SUP-sporten och säger att hans förbund hoppas att idrotten ska växa, både bland elit och motionärer.

– Jag brukar kalla SUP för en styrke-uthållighetsidrott. Det är bra träning för hela kroppen. Du får ben- och balansträning och du måste ha bra flås, säger Danny Hallmén.

SUP-racing är störst i mellan- och sydeuropeiska länder som Polen, Spanien, Italien och Tyskland. Linus Karlsson, som är flerfaldig svensk mästare, blev VM-sjua ifjol vilket ses som en stor framgång.

Hanna Kaminska, Martyna Drobny och Emilia Daszewska har rest från Polen för att tävla i SUP-racing.
Hanna Kaminska, Martyna Drobny och Emilia Daszewska har rest från Polen för att tävla i SUP-racing.

Beresta konkurrenter

Hanna Kaminska, 16, och hennes 14-åriga lagkamrater Martyna Drobny och Emilia Daszewska har åkt hit från Polen. Alla tre tävlar internationellt och reser mycket. När säsongen är igång tävlar de nästan varje vecka. De säger att Österrike och Italien hör till de bästa platserna de varit på och tävlat, och tycker att Falkenberg har lite att jobba på.

– Vädret kunde varit bättre, säger de.

Att SUP-racing är en relativt ny sport innebär vissa utmaningar. Träningspassen är inte det som ger mest, menar Hanna Kaminska.

– Man lär sig mycket mer av att tävla. Det är svårt att träna på racingmomentet, säger hon.

Sigrid Fröberg håller med sin konkurrent, och menar att de aktiva får vara kreativa när det kommer till teknikträningen.

– Det finns liksom ingen teknik som är rätt eller fel, utan man får känna efter själv. Jag kollar mycket på hur andra gör. Det finns ingen som gör exakt likadant, säger Sigrid Fröberg.

En del teknik har ändå satt sig bland SUP-paddlarna. Sigrid Fröberg och hennes klubbkamrat Jakob Oderbrink förklarar lite kring själva SUP-brädan och hur man bemästrar den i klippet här under.

Sigrid Fröberg och hennes lagkompis Jakob Oderbrink berättar om SUP-racing.
Sigrid Fröberg och hennes lagkompis Jakob Oderbrink berättar om SUP-racing.

Sigrid Fröberg och de andra juniorerna kör långdistans idag, fem kilometers paddling på öppet vatten.

Tolv paddlare från sju länder kommer till start – en bra uppslutning enligt kanotförbundets Danny Hallmén. Killar och tjejer startar samtidigt men tävlar var för sig.

Det är Sigrid Fröberg och en svensk tjej till som tävlar idag. Tar hon sig i mål före sin svenske konkurrent blir hon svensk ungdomsmästare på långdistans.

Juniorerna laddar upp för att ge sig ut i vattnet.
Juniorerna laddar upp för att ge sig ut i vattnet.

Tuffa förhållanden

Sigrid Fröberg kommer iväg bra bland böljorna, men efter ett tag står det ändå klart att Emilia Daszewska kommer bli svår att slå. I stället går Sigrid Fröberg en kamp om andraplatsen mot danskan Katrine Bergmann.

Efter en dryg halvtimmes paddling kommer Katrine Bergmann upp på land och i mål som tvåa. En trött och blöt Sigrid Fröberg går i mål en och en halv minut senare och blir trea.

– Det var jobbiga förhållanden där ute idag. Polskan var stark och drog ifrån, men jag låg bakom danskan rätt länge. Sen badade jag ett par gånger och då är det svårt att komma in i rytmen igen, säger Sigrid Fröberg.

Här paddlar Sigrid Fröberg och de andra juniorerna iväg.
Här paddlar Sigrid Fröberg och de andra juniorerna iväg.
Det är kul att vinna

Hon berättar att hon blev trött på slutet av att ha trillat i vattnet, men att det enda som finns att göra är att försöka titta framåt och förhålla sig till den som ligger framför.

– Det är bara att kämpa på, säger hon.

Sigrid Fröberg tror att mer SUP-specifik träning kan vara ett recept för att kunna slå de konkurrenter som hon fick se sig besegrad av idag – men hon får jaga bättre paddlare internationellt. Eftersom hon kom i mål som första svenska betyder det att hon är den bästa junioren i landet.

– Det är kul att vinna, säger Sigrid Fröberg, svensk ungdomsmästare i SUP-racing på långdistans.

Topp-trion i tjejernas långdistans.
Topp-trion i tjejernas långdistans.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget