Shanghai befriar fyra miljoner människor

Nu får nästan hälften av Shanghais befolkning får lämna sina hem.
Nu får nästan hälften av Shanghais befolkning får lämna sina hem.

Det senaste coronautbrottet i Shanghai i Kina ledde till en total nedstängning. Nu uppges smittan vara under kontroll, och stegvis befrias allt fler av stadens 25 miljoner invånare, rapporterar TT.

Den 28 mars i år stängde staden ner igen efter att hundratusentals av Shanghais invånare smittats av coronavarianten omikron. Alla invånare fick utegångsförbud och de smittade placerades i karantäncenter som byggts upp i bland annat mässhallar.

Sedan förra veckan har invånarna bit för bit släppts ut i de stadsdelar där smittan verkar vara under kontroll. Idag släpptes fyra miljoner människor ut, vilket innebär att nästan hälften av stadens invånare har fått tillåtelse att lämna sina hem. Statusen på de utsläppta personerna ändras från “stängd” till “kontrollerad”, men många kommer inte att få lämna sina kvarter, och det är ett fortsatt stopp för folksamlingar.

Trots att landets ekonomi har drabbats kraftigt av nedstängningen håller Kinas och dess president Xi Jinping stenhårt på den nolltolerans om Covid-19, som de har haft sedan pandemins start. Shanghaibornas kritik har spridits genom sociala medier, då restriktionerna har lett till matbrist och svårtillgänglig sjukvård.

Antalet dödsfall i staden har stigit till 17, enligt uppgifter från kinesiska myndigheter, men de låga dödstalen och vaccinationsgraden väcker tvivel. I jämförelse har Hongkong rapporterat runt en miljon smittade och 9000 dödsfall sedan omikron började spridas där i januari i år.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget