Sexism-kritik efter tennisturnering

En stor tennisturnering har mött en storm av sexism-anklagelser efter att bollflickorna tvingades bära korta klädesplagg. Men detta är inte första gången som ett idrottsevent blir kritiserat på grund av kläder.

Victoria Azarenka fick inte hålla tal efter att hon vunnit finalen i Masters 1000. Bild från februari 2023.
Victoria Azarenka fick inte hålla tal efter att hon vunnit finalen i Masters 1000. Bild från februari 2023.

Masters 1000-turneringen i Madrid har väckt ilska då segrarna i damernas dubbelfinal inte fick hålla något tal efter vinsten. Ingen anledning till beslutet presenterades.

Men turneringen har fått ännu mer kritik kring de kläder som bollflickorna bar. Kvinnorna var klädda i korta kjolar och v-ringade magtröjor.

Kläderna väckte uppmärksamhet från Spaniens jämställdhetsminister Soledad Murillo, som enligt Expressen har sagt att klädseln var sexistisk och diskriminerande. Efter kritiken byttes kjolarna mot trekvartskjolar till herrarnas singelfinal.

Enligt BBC har arrangören valt att inte svara på kritiken.

Norges damlag i beachhandboll vägrade ha på sig bikinis på EM i beachhandboll 2019.
Norges damlag i beachhandboll vägrade ha på sig bikinis på EM i beachhandboll 2019.

”Det är läskigt”

Inför beachhandbolls-EM 2019 poserade det norska herr- och damlandslaget bredvid varandra för att visa upp skillnaderna i deras matchställ.

Herrarna fick ha shorts och linnen, medan kvinnorna tvingades ha bikinishorts och en sport-BH. Internationella handbollsförbundets reglemente kring hur tjejernas matchkläder fick se ut var tydligt – byxorna fick vara max 10 centimeter långa.

I en match i EM 2021 spelade damlandslaget i ett mer täckande matchställ, men fick böta dyrt för att ha brutit mot reglerna.

Boten och bilden på lagen väckte ilska hos många, och däribland artisten PINK, som erbjöd sig att betala tjejernas böter.

Nu har dock bikinibyxorna bytts ut – mot hotpants.

Även beachvolleybollen har fått mycket kritik för att damerna spelar i bikinis. Men detta är inte för att spelarna måste – enligt reglerna får de att ha mer kläder på sig, men tycker ofta att det är för varmt och obekvämt.

Beachvolleyboll i Schweiz 2019.
Beachvolleyboll i Schweiz 2019.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget