Sensationellt resultat när man låter barn och äldre umgås

Äldre får tillbaka livslusten när de umgås med barn
Äldre får tillbaka livslusten när de umgås med barn

I det moderna samhället har barn och äldre väldigt lite kontakt med varandra. Men en ny serie på TV4 visar att det är en förmån för både unga och gamla när de får umgås.

—Vi såg närmast sensationella resultat, säger Ingmar Skoog till Aftonbladet.

Aftonbladet publicerade en artikel den 15 mars där man gjorde ett nytt experiment - bjuda in fyra-åringar till ett ålderdomshem. Man hänvisar TV4:s nya dokumentär som följer denna berättelse. Den inbjudna experten Ingmar Skoog, överläkare och professor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet, var helt imponerad över resultaten.

— Vi såg närmast sensationella resultat, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Skoog berättar att människor behöver mental stimulering för att kunna må bra och bevara livslusten. Han menar att de äldre får den stimuleringen när barn finns i närheten. Man tränar hjärnan och känslolivet vilket motverkar depression, demens och sjukdomar som många äldre lider av.

I TV4 programmet gjorde barnen och personerna på äldreboendet olika aktiviteter tillsammans. Barnens kreativitet och entusiasm var underhållande för de äldre, som enligt Skoog fick tillbaka sina “gamla personligheter”.

— Det kan låta överdrivet, erkänner han men tillägger att när man gjorde tester på de äldre i fråga visade resultaten att deras välmående var bättre överlag. Skoog är övertygad om att genom att skapa meningsfulla relationer kan både barn och äldre dra nytta av upplevelsen.

Barn ger äldre ”tillbaka sina gamla personligheter”
Barn ger äldre ”tillbaka sina gamla personligheter”
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget