Säpo: Så rekryteras ryska agenter i Sverige

Den näst sista rättegångsdagen i åtalet mot spionbröderna har passerat. Säpoanalytiker vittnar nu om att alla de tre ryska underrättelsetjänsterna har lyckats plantera mullvader i Stockholm.

– De jobbar aktivt med att penetrera och infiltrera.

Stockholms tingsrätt domslut där två bröder, Peyman och Payam Kia, stod åtalade för grovt spioneri mot Sverige.
Stockholms tingsrätt domslut där två bröder, Peyman och Payam Kia, stod åtalade för grovt spioneri mot Sverige.

Spionbröderna Peyman och Payam Kia besökte i onsdags tingsrätten för den åttonde och näst sista gången i rättegångsprocessen. I salen vittnade bland annat en senior Säpoanalytiker, som berättade hur Rysslands rekrytering av agenter kan gå till. Han uppgav till TT att de tre ryska underrättelsetjänsterna GRU, SVR och FSB alla har agenter i den ryska ambassaden och handelsdelegationen i Stockholm:

– De inhämtar underrättelser kring svensk politik, ekonomi, försvarsförmåga och relationer till andra länder. De bedriver också teknikanskaffning och inhämtar känslig teknologi från företag och lärosäten.

Försvarsadvokat Björn Sandin inför rättegången mot Peyman och Payam Kia.
Försvarsadvokat Björn Sandin inför rättegången mot Peyman och Payam Kia.

Värvningen av spioner

Etableringen av ryska agenter är en lång och tidskrävande process som sker genom en så kallad rekryteringstrappa, där arbetet stegras under loppet av flera år. Säpoanalytikern förklarar att rekryteringen ofta börjar med ryska underrättelseofficerare på plats i Stockholm. Dessa observerar och samlar in information för att sedan ställa siktet på en person som kan ha önskvärd information.

– När man hittar lämpliga källor börjar man studera dem närmare i detalj. Man tittar på vilken access de har till information och vilka sårbarheter de har som skulle kunna utgöra motiv för samarbete, säger Säpoanalytikern till TT.

Erbjudandet

Nästa fas innebär att man etablerar kontakt med sin måltavla för att successivt bygga upp en vänskapsrelation. Detta kan pågå i flera år innan man har vunnit det förtroende man vill ha. Vid denna tidpunkt kläcker man slutligen frågan: Vill du arbeta för Ryssland?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget