Sänkt reduktionsplikt - krossade klimatmål?

Reduktionsplikten höjdes för att minska Sveriges utsläpp. Vid årsskiftet sänks den igen och de närmsta årens klimatmål sätts i gungning. Men det finns fortfarande hopp för ett utsläppsfritt Sverige.

Reduktionsplikten ska sänkas vid årsskiftet.
Reduktionsplikten ska sänkas vid årsskiftet.

Inför gårdagens partiledardebatt meddelade Tidöpartierna att reduktionsplikten sänks vid årsskiftet. Lagen tvingar företag som säljer bensin och diesel att få utsläpp av fossila bränslen att minska genom att blanda i biodrivmedel. Förändringen innebär att Sveriges reduktionsplikt går från EU:s högsta nivå till miniminivå.

Billigare diesel

För bensin har reduktionsplikten legat på 7,8 procent och för diesel på 30,5, men nu ska båda ned på 6 procent. Tidöpartierna menar att sänkningen är nödvändig bland annat för att dieselpriset ska gå ned. Men det är på bekostnad av lägre utsläpp. När Tidöpartierna nu meddelat den nya nivån säger Naturvårdsverket att chansen att nå målen är knapp.

– Ju mer man sänker reduktionsplikten, desto svårare blir det att nå målen. Det blir i det närmaste omöjligt att nå målet 2030 med en så pass stor sänkning, säger Stefan Nyström, avdelningschef på Klimatavdelningen på Naturvårdsverket.

Stefan Nyström, avdelningschef på Klimatavdelningen på Naturvårdsverket.
Stefan Nyström, avdelningschef på Klimatavdelningen på Naturvårdsverket.

Inte kört för långsiktiga mål

Sveriges klimatmål till 2030 är ett delmål i det stora målet år 2045. Då ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Det målet är fortfarande inom räckhåll, berättar Stefan Nyström.

– Att vi ser ut att uppfylla målen 2045 är oförändrat. Industrin står färdig att ställa om mot fossilfritt snabbare än tänkt. Exempelvis vindkraft som är en stor del i omställningen har tagit stora steg framåt, säger Stefan Nyström.

Men även om det långsiktiga målet 2045 är ohotat, bryter Sverige mot EU:s gemensamma riktlinjer och står inför böter om målen 2030 inte nås.

– Sverige är ett av länderna som har bäst förutsättningar för noll nettoutsläpp. Frågan är väl isåfall vad det sänder för signaler till omvärlden, om Sverige med sina goda förutsättningar inte når målen, säger Stefan Nyström.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget