Sanchez och regeringsbildningen, Sprängmedel i Malmö och Brand i flerfamiljshus

Från vänster till höger, Pablo Casado, premiärministern  Pedro Sanchez, journalisten Xabier Fortes, Albert Rivera och  Pablo Iglesias.
Från vänster till höger, Pablo Casado, premiärministern Pedro Sanchez, journalisten Xabier Fortes, Albert Rivera och Pablo Iglesias.

Sanchez uppmanas att bilda mittenregering, Sprängmedel har hittats i Malmö och brand i flerfamiljshus.

Sánchez uppmanas att bilda en mittenregering
Spanien vaknar upp till ett fortsatt splittrat politiskt läge. Parlamentsvalet gav ingen klar vinnare med tydlig majoritet. Premiärministern Pedro Sánchez har utropat sig och sitt parti PSOE till vinnare i Spaniens parlamentsval. Men partiet har ingen egen majoritet och uppmanas bilda en mittenregering. Sánchez kommer få söka samarbete med i första hand vänsteralliansen Unidas Podemos, som efter valresultatet erbjöd sig att delta i samtal om en koalition. PSOE och Unidas Podemos, som fick drygt 14 procent av rösterna, kommer inte få egen majoritet och kommer få söka stöd av några av de flera småpartier som tog sig in i parlamentet — bland dem de katalanska separatistpartierna.

Ett parti som inte blir aktuellt för koalitionssamtal är Vox. Partiet är det första högerextrema parti som tar plats i parlamentet sedan Francos tid. Vox fick 10 procent av rösterna och 24 parlamentsplatser.

Även liberalkonservativa Ciudadanos, som fick 16 procent av rösterna, har utropat sig till främsta utmanare till PSOE.

Oppositionen ser ut att antingen ledas av det konservativa Partido populars ledare Pablo Casado eller liberalkonservativa Ciudadanos ledare Albert Rivera.

Sprängmedel hittat i fastighet i Malmö
I Hermodsdal i Malmö hittades ett misstänkt föremål hittades under natten i en fastighet. Föremålet hittades strax efter klockan tre på natten. Nationella bombskyddet kallades dit för att undersöka föremålet, då föremålet bedömts som farligt.

 Vakthavande befäl i region Syd Tomas Söderberg säger till Kvällsposten att det rör sig om skarpt sprängmedel.

Föremålet var omhändertaget vid femtiden, skriver Sydsvenskan.

- Det var, som jag förstått det, ett föremål som var placerat kring en lägenhetsdörr. Det satt en stubin på föremålet men den verkar ha självslocknat, säger inre befäl Jerker Olsson till tidningen.

Många evakuerade vid brand i flerfamiljshus                                                           I natt evakuerades flera personer  vid en brand i ett flerfamiljshus i Persborg i Malmö. Branden bröt ut på vinden och spred sig sedan till en lägenhet, enligt Sydsvenskan.

Vid tretiden på natten var branden nästan helt släckt.Boende personer i tolv lägenheter fick tillbringa natten i en skola som öppnats av Malmö stad, skriver Kvällsposten. Ett fyrtiotal personer är skrivna på adresserna i två berörda trappuppgångarna.

Tidigare på söndagen, vid 17-tiden kom ett larm om en köksbrand i en lägenhet på samma adress. Om bränderna har något samband kan inte Thomas Söderberg svara på.

- Samtidigt känns det osannolikt att det ska ha börjat brinna där vid två tillfällen, någon form av samband kan det ju vara. Det blev någon form av anmälan upprättad vid förra branden, säger han till TT.

 En anmälan om mordbrand har upprättas av polisen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget