Sameby slaktade för få renar – krävs nu på miljonbelopp

Länsstyrelsen kräver samebyn Ruvhten Sijte på 1,4 miljoner efter att ha slaktat för få renar.

– Vissa medlemmar har inte följt de beslut som är tagna, säger Marcus Rensberg, ordförande för samebyn till Läget.

Däremot tycker medlemmen David Kant att antalet renar var ojämnt fördelade från början.

Antalet renar medlemmarna i samebyn Ruvhten Sijte har slaktat är för få, vilket har lett till ett vite på 1,4 miljoner kronor.
Antalet renar medlemmarna i samebyn Ruvhten Sijte har slaktat är för få, vilket har lett till ett vite på 1,4 miljoner kronor.

Samebyn Ruvhten Sijte ligger i västra Härjedalen och är en av Sveriges 51 samebyar. Nu kräver länsstyrelsen samebyn på ett vite – en slags böter som kan fungera som ett påtryckningsmedel – på 1,4 miljoner kronor, vilket P4 Jämtland var först att rapportera om. Ruvhten Sijtes medlemmar hade tills sista februari på sig att slakta över 2 000 renar. Så mycket som 1 400 av dem slaktades i tid, men det finns fortfarande fler än 500 fler än vad som är tillåtet. De 500 renarna är vad som nu har lett till vitet.

Men medlemmarna i byn är inte överens om hur många renar var och en ska få ha. Vissa tycker att fördelningen är orättvis.

– De har varit på mig om det här sedan 90-talet. Jag får bara ha nio renar. Jag tycker att det ska vara lika för oss alla, säger David Kant, renägare i Ruvhten Sijte.

Anledningen till att det finns en gräns i byn på maximalt 5 000 renar är för att betet ska räcka till. Maxantalet är det länsstyrelsen som beslutar om. Enligt Marcus Rensberg, ordförande i samebyn, har majoriteten av medlemmarna följt de regler som finns, men att det finns enskilda individer som har dubbelt eller trippelt så många renar som egentligen är tillåtet.

– Vissa medlemmar har inte följt de beslut som är tagna. Således hamnar vi i en situation där samebyn totalt har för många renar, säger Marcus Rensberg.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget