Säkrare att vara ung idag än på 90-talet

Det har blivit säkrare att vara ung idag, jämfört med för 30 år sedan. Trots att skjutningar bland kriminella gäng har blivit fler så har det dödliga våldet minskat i Sverige. ”På 90-talet var det dubbelt så vanligt som idag att barn under 15 blev dödade” säger Mikael Rying, som är kriminolog vid polisen, till Ekot.

Trots att det sker fler skjutningar idag än för 30 år sedan så har det dödliga våldet minskat i Sverige. Det beror på att befolkningen har ökat.
Trots att det sker fler skjutningar idag än för 30 år sedan så har det dödliga våldet minskat i Sverige. Det beror på att befolkningen har ökat.

Idag sker i snitt 114 fall av dödligt våld i Sverige. Det kan bland annat vara våld i gängmiljöer. För 30 år sedan var det 108 fall dödligt våld per år.

Men trots att siffran är högre idag än i början av 90-talet, så betyder inte det att våldet har ökat. Det beror på att Sverige har många fler invånare idag än för 30 år sedan. Idag har vi alltså färre fall av dödligt våld per person.

– Om man tittar på det dödliga våldets utveckling i antal i förhållande till befolkningsutvecklingen så är det faktiskt inte högre idag än vad det var på 90-talet, säger Mikael Rying, som är kriminolog vid polisen, till Ekot.

Men det man kan se är att skjutningar i kriminella miljöer är mycket fler nu än på 90-talet. Dödligt våld som sker utanför kriminella miljöer har minskat de senaste 30 åren.

– På 90-talet var det dubbelt så vanligt som idag att barn under 15 år blev dödade, säger Mikael Rying.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget