Så tränar man i coronatider

Fler undviker gymmet nu för att slippa risken att bli smittad av corona. Regeringens nya regler sätter stopp för samlingar med mer än 50 personer. Vad innebär de nya reglerna i praktiken och hur väljer folk att träna i coronatiderna?

Foto: David Hernqvist

– Jag har gjort ett aktivt val att träna ute nu nu coronatider.

Emelie Alm gör ytterligare ett upphopp och torkar svetten från pannan. Temperaturen är precis lagom för ett intensivt träningspass. Från en bärbar musikspelaren dunkar musiken ut, snabbare och snabbare, tempot ökar och svetten rinner i pannan. ”Det är inte mycket kvar nu! Vi kör en omgång till!” Ida Jordansson manar på deltagarna.

– Det är värst när man är igång men man tackar sig själv efteråt, säger Ida Jordansson.

Ida Jordansson leder dagens boot camp-pass
Ida Jordansson leder dagens boot camp-pass

Boot camp är inspirerat från USA och innebär tuffa träningspass, mest med den egna kroppen som redskap. Fenomenet har blivit allt vanligare i Sverige.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer och oron för corona har gjort att fler har flyttat sin träning från gymmet inomhus till utomhusträning. Även om man bör jobba hemifrån, om man kan, och minska den sociala närheten till andra människor så är gruppträning fortsatt viktig, både för kroppens hälsa och den psykiska hälsan.

– Vi gör inga övningar nära varandra, förut kunde man bära varandra men det slopas nu, vi håller avståndet till varandra när vi tränar, säger Emelie Alm.

Emelie Alm till vänster
Emelie Alm till vänster

Stockholm boot camp factory som jag besöker idag tog tidigt beslut att flytta ut sin träning när corona slog till. De passen som man höll inomhus togs bort snabbt. Flera har valt ta sig ut för att träna just på grund av rådande omständigheter.

– Jag tror det är avgörande att komma ut och träna, för vi vet att träning förebygger psykisk ohälsa.

– Man kanske inte träffar någon om man sitter inne, det blir väldigt ensamt, därför är det positivt att kunna gå på gruppträning.

Till en början var de flesta som avled av corona äldre personer med underliggande besvär. Det finns dock också unga människor som gått bort i influensan som troligen berott på sviktande hälsa, som övervikt. Alexandra Järgren som driver Shlm boot camp factory märker att nya ansikten dyker upp på passen, just för att ta hand om sin hälsa.

– Vissa har tillkommit till vår verksamhet för att de vill ha bättre hälsa, vi ser att om man eventuellt skulle drabbas av corona så är ett bra immunförsvar viktigt för att kunna hantera en infektion, säger Alexandra.

Flera verksamheter påverkas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, Stockholm boot camp factory är inget undantag.

– I själva träningen ber vi deltagarna att hålla en till en och en halv meters avstånd minst till varandra och vi har begränsat deltagarna till max 50

Nytt är också att verksamhetens träningar hålls utomhus nu.

– Vi har fått vara kreativa i coronakrisen, träningarna har flyttats ut och vi har börjat med att livesända träning så att folk kan träna hemifrån.

Några ungdomar spelar fotboll på en närliggande konstgräsplan och bollen sparkas med jämna mellanrum in i det pågående träningspasset. På passet är det avståndet som man håller till varandra som utmärker den här märkliga tiden vi nu lever i. Inga handskakningar och under passet är man noga med att sprida ut sig. Att låna någon annans vattenflaska kommer inte på frågan.

– Vi följer rekommendationerna, som man ska göra, påpekar Emelie Alm.

– Jag jobbar vanligtvis hemifrån eftersom jag har sådant jobb där det är möjligt, men för mig är det extra viktigt att komma ut och träna just därför.

På frågan om hon känner någon oro att vistas ute bland andra människor.

– Nja, inte med det här upplägget på träningen.

Alexandra Järgren berättar att det visserligen har tillkommit nya personer till träningen men andra som tidigare deltagit på passen väljer att hålla sig inomhus och hellre tränar hemifrån.

– Vi jobbar mer på distans och som jag sa livesänder vi träningspass via Facebook. Mitt liv påverkas också, jag är färre gånger på fysiskt på plats på jobbet och jag märker att jag träffar färre människor nuförtiden, säger Alexander Järgren.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget