Så skyddar du din identitet

Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bli ID-kapad

Med hjälp av ditt namn, adress och personnummer kan bedragare köpa saker online på din bekostnad.
Med hjälp av ditt namn, adress och personnummer kan bedragare köpa saker online på din bekostnad.

ID-kapning är när någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor i ditt namn. Det kan även handla om att någon använder dina personuppgifter för att ta ut lån eller bankkort. Läget har pratat med Louise Yngström Valdre som är datasäkerhetsexpert om hur du kan skydda dig.

– Man måste verkligen alltid tänka på risken för ID intrång här när man är på nätet, säger hon till Läget.

Om man får sin identitet stulen så ska man anmäla det till Polisen, antingen via 112 för pågående brott eller via 114 14 om brottet redan har inträffat. Men det viktigaste man kan gör är att förebygga brottet.

Louise Yngström Valde rekommenderar bland annat att man sätter en spärr hos skatteverket och svensk adressändring så att ingen annan än du själv kan ändra din hemadress. Tjänsten heter Spärra obehörig adressändring och går att hitta här.

Det är även viktigt att man är vaksam för kreditupplysningar som tagits ut av oklar anledning. Kreditupplysningar tas ofta ut av bland annat banker och hyresvärdar och innehåller till exempel namn och adress, inkomstuppgifter, lån och skulder. Enligt kreditupplysningslagen ska du alltid få en kopia av en kreditupplysning som någon annan har tagit ut på dig. Om du inte har varit i kontakt med något företag eller myndighet som behöver en kreditupplysning kan det innebära att någon försöker kapa din identitet.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget