Så ska kulturskolan bli mångfaldig

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur ska kulturskolan nå ut till alla ungdomar? Regeringen vill fördela bidrag på ett mer effektivt sätt, men kommer det räcka?

Varje år fördelas 100 miljoner kronor mellan Sveriges kommunala kulturskolor. Nu föreslår regeringen en ny strategi för att öka kvalitén och mångfalden. Ett speciellt kulturskolecenter inrättas för att fördela bidrag på ett mer träffsäkert sätt.

Kulturskolorna använder bidragen till att bland annat sänka avgiften för elever. Vasiliki Tsouplaki (V) anser att strategin är början på en ökad mångfald, men att det behöver göras mycket mer. Tsouplaki, som sitter i riksdagen, lämnade in Vänsterpartiets motion som välkomnar regeringens förslag.

– En större mångfald på kulturskolorna är ett krav. Låga eller fria avgifter är första tröskeln, men vi behöver jobba på flera olika sätt. Ungdomar som inte känner till Kulturskolan kommer ju inte söka ändå.

Enligt Tsouplaki behöver utbudet breddas för att locka fler. Kulturskolorna bör också möta ungdomar där de är, till exempel i skolan, för att väcka intresse.

– I vissa kommuner spelar avståndet stor roll. Det är problematiskt om en elev måste åka långa bussresor för att komma till kulturskolan.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget