Så påverkas din sömn av sociala medier

Stress och ångest ger sömnproblem.
Stress och ångest ger sömnproblem.

Svårt att sova? Du är inte ensam. Sömnsvårigheterna hos barn och unga ökar och fler och fler får sömnhormonet melatonin utskrivet. Varför är det så och vad kan du göra för att få bättre sömn?

Ligger du och vrider dig i klibbiga lakan fram tills solen går upp, stirrar flera timmar rakt upp i taket eller väcks av snaps från kompisarna natten lång? Då är du inte ensam. Barn och unga sover allt sämre.

En studie från Socialstyrelsen som publicerades under gårdagen visar att antalet barn och unga under 18 år som får sömnhormonet melatonin utskrivet ökar i hög fart - från drygt 9000 personer år 2010 till 39 000 förra året, en ökning på hisnande 286% procent.

– Melatonin öppnar dörren till möjligheten att sova och får en att varva ner, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi på Karolinska Institutet till Läget.

Lägger ifrån sig mobilen

Maximilian Fagerstedt, 15, känner att han har ganska bra sovvanor själv men att sömnvanorna hos kompisar har blivit sämre.
–– Många av mina klasskompisar går och lägger sig runt 01. Det känns som att ju högre upp man kommer i skolan desto tröttare blir man.

Han känner också igen sig i mobilens påverkan.

– Om man kollar på mobilen precis innan man går och lägger sig är det svårare att somna, säger han och berättar att hans trick är att kasta bort mobilen innan han går och lägger sig.

Kompisen Zakarias Fagerstedt, 15, har ett liknande tips.

– Jag brukar ladda den på ett ställe som inte är nära sängen.

Sociala medier försämrar 

Torbjörn Åkerstedt påpekar att det inte finns så mycket forskning om sömn hos personer under 16 år. Men många har fått det svårare att sova. Stress och ångest är några orsaker.

– Man ser en rad snapshots från verkligheten, säger Åkerstedt.

Användandet av sociala medier är en del av problemet.

– Det är en stor skurk i det här. Det lockar ungdomar att vara beredda på kommunikation när som helst. Man kollar olika sajter vid konstiga tider och har ångest över antalet likes man får på ett inlägg. Fler och fler får ångestdepression som leder till sömnsvårigheter, särskilt flickor, säger han.

Du behöver inte ens vara vaken för att påverkas.

– Även om man inte blir väckt direkt av det som händer på mobilen varvar man upp omedvetet i sömnen, säger Åkerstedt.

Sömnbrist kan leda till sjukdomar

Vad kan du då få för följder om du in får tillräckligt med sömn?

– Den slutsats man kan dra hos vuxna är att det kan leda till ökad mottaglighet för sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och utbrändhet. Och finns en liknande koppling hos barn, men det är mindre säkerhet kring det, säger Torbjörn Åkerstedt.

Torbjörn Åkerstedt tycker att man ska lägga ifrån sig mobilen innan sänggång.
Torbjörn Åkerstedt tycker att man ska lägga ifrån sig mobilen innan sänggång.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget