Så kan frivilliga hjälpa äldre i coronakrisen

Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär att många personer i riskgrupper har fått problem att sköta inköp av mat och medicin. Therese Persson har tillsammans med fem andra före detta KTH-studenter lanserat ett sätt för frivilliga att hjälpa äldre att handla.

Telehelp parar ihop frivilliga med äldre som behöver hjälp att handla
Telehelp parar ihop frivilliga med äldre som behöver hjälp att handla

Coronakrisen har skapat flera oanade problem senaste tiden. Personer i riskgrupper isoleras och umgås med nära och kära digitalt för att undvika smittspridning. En del saker kan inte skötas digitalt, bland annat att gå till affären. Nu kan volontärer lättare hjälpa äldre personer tack vare några före detta KTH-studenter.

Hack the crisis

Det årliga evenemanget Hack for Sweden som är ett initiativ av regeringen där man presenterar digitala lösningar på problem i samhället, i år blev evenmanget istället Hack the crisis då personer anmälde sig för att lansera idéer för att hitta digitala lösningar på coronakrisen. Therese Persson lyckades med andra utvecklare och deras idé vinna i sin kategori: ”rädda samhället”. Gratistjänsten Telehelp parar ihop frivilliga att hjälpa personer som behöver assistans att handla mat och medicin. Hittills har man 77 volontärer runt om i landet.

– Det har tagits initiativ i Facebook-grupper där folk kan be om hjälp med att handla. Men alla äldre hittar inte i Facebook och då är Telehelp ett enklare sätt att hitta någon som kan hjälpa dig, säger Therese Persson.

Hur har ni nått ut med Telehelp?

– Vi ber folk i sociala medier att sprida ordet, tipsa folk som känner någon som de vet behöver hjälp. Vi har också blivit omskrivna i Mitt i Solna, säger Therese.

”Kostar nästan 500 kronor i månaden för att få hjälp via hemtjänsten”

Sten Söderberg är pressekreterare på PRO och berättar att det är viktigt för personer i riskgrupper att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är för att inte bidra till ökad smittspridning. Vi tycker att man ska röra på sig ute i friska luften men fortfarande hålla avstånd till andra och man kan umgås digitalt med familj och vänner.

Hur ska man handla mat och medicin?

– PRO förespråkar att man tar hjälp av andra. Det finns som tur är en stor vilja bland yngre, som inte tillhör riskgruppen, att hjälpa till. Flera Facebook-grupper har bildats av yngre personer och det är bra. Sådana tjänster görs bäst i närområdet och där man känner varandra. Den här typen av tjänster måste också vara något som äldre själva ber om. Tyvärr ser vi även hur personer som inte har ärliga avsikter utnyttjar situationen.

Hur ska någon med ansträngd privatekonomi hantera oförutsedda utgifter som hemkörning av mat?

– Många av våra medlemmar har dessvärre inte råd att betala för hemkörning av varor. PRO har ledamöter i Kommunala Pensionärsråd ute i landet, och organisationen har nu uppmanat PRO:s ledamöter i råden att ta reda på hur det ser ut i deras respektive kommuner när äldre behöver hjälp med att handla, hämta ut mediciner från apotek och så vidare. Det är inte acceptabelt att som i Stockholm behöva betala nästan 500 kronor i månaden för att få den hjälpen via hemtjänsten, anser PRO, säger Sten Söderberg.

De sex personerna som jobbar med projektet Telehelp
De sex personerna som jobbar med projektet Telehelp
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget