Så här påverkar klimatförändringarna ditt framtida jobb

Klimatförändringar. Om ordet ger dig ångest är du inte ensam. Det kan kännas läskigt, det kan kännas hopplöst. Men det finns också många yrken där du på olika sätt kan göra skillnad för människor och klimatet.

Gymnasieleverna David Wilde och Victor Strang, båda 17 år.
Gymnasieleverna David Wilde och Victor Strang, båda 17 år.

– Jag vet kanske inte riktigt vad det finns för jobb inom den branschen, säger Victor Strang, 17. Han och kompisen David Wilde, 17, diskuterar definitionen av ”klimatjobb”.

Vad tänker du på när du hör ordet? Arbeten som försöker hejda klimatförändringar? Eller som lindrar dess effekter? Kanske att befintliga yrken ändras? Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, får många associationer.

– Jag börjar tänka på yrken som kan motverka och bromsa de här katastroferna. Men om man lyfter det till ett annat perspektiv, skulle jag säga att en stor del av arbetsmarknaden kommer att påverkas, säger hon.

KOL och naturkatastrofer

Klimatångest, som Läget tidigare skrivit om, har till exempel blivit ett nytt område för psykologer. Även andra yrken inom vården påverkas av klimatförändringarna och kommer behöva anpassa sitt fokus. Enligt Socialstyrelsens lägesrapport över sjukvården 2023 förväntas klimatrelaterade hälsoproblem öka, både akut och långsiktigt. Luftföroreningar kan exempelvis orsaka och förvärra astma, KOL och hjärtinfarkter. Klimatförändringarna leder även till extremväder som kan orsaka brist på mat och rent vatten, psykisk ohälsa och större spridning av infektioner, enligt rapporten.

Kerstin Eriksson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Kerstin Eriksson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Robotarna tar våra jobb

När de två vännerna associerar kring ”klimatjobb” är det tekniska lösningar som dyker upp.

– Något som innefattar förnybar energi, säger Victor Strang.

– Eller minskar utsläppen, fyller David Wilde i.

Även Kerstin Eriksson är inne på teknikområdet.

– Jag tänker också på ingenjörer och civilingenjörer. Eller vindkraftstekniker. Yrkesroller som kommer fram för att vi måste få fler hållbara alternativ, säger hon.

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser har många ingenjörsyrken ”stora möjligheter” till arbete de kommande åren. Tekniska arbeten utvecklas dessutom snabbt - en utveckling som ibland kan kännas skrämmande.

– För några år sedan sa man att ”robotarna kommer ta våra jobb” men det är inte så enkelt. Många arbetsuppgifter försvinner men nya tillkommer, menar Kerstin Eriksson.

Hjärta och hjärna

De flesta yrken behöver anpassas efter klimatkrisen. Det innebär att oavsett om du vill utbilda dig länge eller en kortare tid, arbeta praktiskt eller teoretiskt, finns möjligheter att göra insatser för klimatet på olika sätt. I många yrkeskategorier behövs det dessutom arbetskraft. Kerstin Eriksson vill även lyfta fram yrkesutbildningar på gymnasiet.

– De yrkesrollerna ska vi inte heller glömma. Både inom transport, bygg och industri finns yrken som verkligen leder till arbete, berättar hon.

Även dessa områden påverkas av klimatförändringarna. Alltifrån att bygga klimatsmart till energisnålare transporter kommer behövas. Solcellsmontör är ett annat yrke som kan kopplas till klimatet på ett konkret sätt. Just montörer är en kategori där prognosen är ”små till medelstora möjligheter” till arbete, men prognoser är såklart inte det enda man ska titta på om man vill utbilda sig.

– Det är viktigt att hjärtat också är med, man ska inte bara välja efter huvudet. Och tänk på att du inte väljer för sista gången. Det är viktigt med ett livslångt lärande och man behöver vara beredd på att lära nytt, säger Kerstin Eriksson.

Kompisarna David Wilde och Victor Strang diskuterar definitionen av klimatjobb.
Kompisarna David Wilde och Victor Strang diskuterar definitionen av klimatjobb.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget