Georgina Mattar jobbar som Studie- och yrkesvägledare inom kommunernas aktivitetsansvar i Sundbyberg stad med ungdomar som har avbrutit eller har inte påbörjat sina gymnasiestudier. Hon menar att målet är att motivera ungdomar till att främst fortsatta sina studier eller arbete.
En sak man kan göra för att hitta sitt drömyrke är såklart att gå på studie- och yrkesvägledning. Hon berättar att hennes strategi är att ställa frågor som ger ungdomarna möjlighet att reflektera över sig själv, sin egen kompetens och sina intressen.
– Frågor som vad gör dig lycklig? Vad ger dig en känsla av syfte? Vad skulle du önska om det inte fanns några gränser? Hur föreställer du dig ditt liv i framtiden om 5 år, 10 år och 20 år?, säger Georgina.
Hon berättar att hon ofta brukar låta ungdomarna fundera på tidigare erfarenheter, nutiden och framtiden för att kunna sätta upp mål. Man kan också fundera på var man inte vill jobba med och på så sätt hitta det man faktiskt vill hålla på med.
Att jobba med sin hobby
Om man redan har ett stort intresse för något finns det både för- och nackdelar med att jobba med det.
– Det är ingen fråga som går att svar på med ett enkelt ja eller nej, säger hon.
Hon fortsätter:
– Det kan vara roligt och man kan presterar bättre när man jobbar med det man älskar. Å andra sidan kan arbetet med sin hobby förstöra eller förminska glädjen man får från sin hobby, eftersom det inte längre är kravlös utan kommer med en massa måsten.
Säkra inkomsten i konstnärliga yrken
Vill man jobba med något som har en mer osäker inkomst föreslår hon att man också har ett extrajobb men menar att man inte ska ge upp drömmen för det.
– Det var en svår fråga. Jag tänker att det inte finns något beprövat tillvägagångssätt för att försörja sig som artist, konstnär, skådespelare eller liknande, men jag tycker inte att man ska ge upp drömmen om ett sådant yrke, för det kan skapa tillfredsställelse i arbetet, berättar Georgia.
Hon rekommenderar att man satsar på en gymnasieexamen först för att sedan påbörja en konstnärlig karriär.
– Har du en gymnasieexamen blir det lättare att få ett extrajobb och det ökar möjligheten till vidare studier i framtiden om man kommer underfund med att det är vidare studier man vill satsa på i framtiden, säger hon.
Har du inte betygen för högskolelinjen?
Har man kommit på vad man vill bli, men inte har betygen för det menar Georgia att det finns flera sätt att komma in på högskolelinjen man vill gå på.
– Förutom Komvux och högskoleprovet kan man gå på folkhögskola.
Har man inte grundläggande behörighet kan man få sin kompetens prövad genom att ansöka om reell kompetens eller göra ett behörighetsprov. På Komvux kan man läsa upp gymnasiebetyg eller göra prövningar och få chansen att höja sitt betyg.