Så hanterar du fotsvett i sommar

Med sommarvärmen som sprider sig över Sverige svettas vi mer för att kyla ner kroppen. Många av oss måste därför handskas med fotsvett. Läget tar hjälp av fotterapeuten Elena Pincini, som förklarar hur valet av skor och strumpor kan hjälpa en med fotsvett i sommar.

Foto: Hjalmar Insulander

Elena Pincini har arbetat som fotterapeut i åtta år och berättar att det finns flera olika anledningar till att vissa svettas mer än andra. Män har fler svettkörtlar än kvinnor och svettas därför mer, samtidigt kan genetiska faktorer spela roll. Mediciner, stress och oro är annat som också orsaka stress. Även ålder spelar roll.

– När vi är tonåringar svettas vi som mest och sedan avtar styrkan i svettningarna allt eftersom åren går och vi blir äldre, säger Elena.

Det är viktigt att ta hand om fötterna så väl som möjligt. Dåligt omhändertagande av svettiga fötterna riskerar att leda till kliande, luktande fotsvamp. Svampen kan sedan spridas till naglarna och orsaka nagelsvamp. Nagelsvampen i sig är väldigt svår att bli av med och kan ta år av arbete att bli av med berättar Elena Pincini.

Elena berättar även att svettiga, luktande fötter kan påverka självförtroendet hos vissa. Ofta är de då medvetna om fötterna själva, vilket hon ser som ett gott tecken.

– Är du däremot inte medveten om att fötterna inte doftar viol så kanske en vän eller förälder kan göra en uppmärksam på det, säger hon.

Så hanterar du dina svettiga fötter i sommar

Om du redan lider av konstant svettiga fötter och inte vet hur man ska hantera det så kan man besöka en fotterapeut som är utbildade i medicinskt fotvård. Dessa kan både ge tips och råd om produkter som hämmar svettiga fötter och vilka skor och strumpor du kan använda. Har du dessutom drabbats av fotsvamp finns det även ett brett urval av krämer som behandlar kliandet.

Annars finns det flera saker du kan göra hemma för att minska dina besvär.

– Jag brukar säga att det bästa du kan göra om du har fotsvett är att vara utan strumpor och skor så mycket du kan, säger Elena.

När du behöver använda skor så är det viktigt att de inte är för trånga och har lufthål så att fukten kan dunsta. Även valet av strumpor spelar roll berättar Elena. Det bästa alternativet är att välja strumpor av materialet syntet, som fungerar bra på att dunsta och avleda fukt. Materialet bomull är däremot ett mindre bra val, då det suger åt sig fukt men är dåliga på att avdunsta fukten, vilket leder till blöta strumpor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget