Enligt nyhetsbyrån Reuters har Telegram inte följt kravet från FSB, den ryska underrättelsetjänsten, om att ge tillgång till många av användarnas hemliga meddelanden. Något de anser sig ha rätt till för att bland annat kunna motverka terrorbrott. Appen har inte gått med på kravet av respekt för användarnas privatliv.
Roskomnadzor, myndigheten som övervakar landets kommunikation, menar att detta är anledningen till att man till en domstol i Moskva har lämnat in en begäran om att begränsa möjligheten att använda appen i Ryssland.
Populärt i Ryssland och Mellanöstern
En stor fördel med appen, som i grunden har samma funktion som WhatsApp, är att man kan skicka hemliga, så kallade krypterade, meddelanden. Dessa meddelanden kan inga andra än de inblandade ta del av, inte heller regeringar. Enligt Reuters finns runt 200 miljoner användare varav många i Ryssland och Mellanöstern.
Appens grundare, ryssen Pavel Durov, skrev förra månaden på sin Twitter: “Hot om att blockera Telegram om vi inte delar med oss av privat information kommer inte förändra någonting. Telegram kommer stå för frihet och integritet."