Rysk propaganda sprids på öppna kanalen

Under fredagsmorgonen publicerar DN en granskning av Swebbtv. Ett företag som blev bannat från Youtube som nu via öppna kanalen sänder konspirationsteorier.

Röda torget i Moskva.
Röda torget i Moskva.

De statliga tv-kanalerna RT och Sputnik stoppades för att sändas inom EU i ett beslut i mars. Anledningen var en stor spridning av desinformation och informationsmanipulering. Dock visar DN:s granskning att samma information som kom ifrån RT och Sputnik går att konsumera via Swebbtv.

Vad är Swebbtv?

Kanalen grundades 2016 och har sänt sina program från flera plattformar. Innehållet brukar innehålla intervjuer med välkända högerextrema profiler, klimatskeptiker, konspirationsteoretiker och vaccinmotståndare.

Efter Googles lansering av hårdare regler gällande alternativa fakta och hatpropaganda blev deras youtube-kanal med runt 65 000 prenumeranter raderad 2020. Idag sänds deras program på kanalens webbsida, men även Öppna kanalen.

Daniel Vergara, journalist på Expo berättar i en intervju till DN att SwebbTV är en ren propagandakanal.

– Öppna kanalen sprider rysk desinformation och konspirationsteorier när de sänder det här. Det är en ren propagandakanal. Just de här punkterna är kärnan av Kremls talespunkter som används för att försvara kriget i Ukraina.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget