Ryanair förlorar över åtta miljarder kronor

Ryanair förlorar miljarder till följd av coronapandemin. Men med kommande lättnader av restriktioner tror företagsledningen på en snabb vändning.

Det gågna räkneskapsåret gick Ryanair som väntat med stor förlust. På grund av reserestriktioner världen över sjönk trafiken med 81%. Passagerarantalet gick från cirka 149 miljoner året före till cirka 27 miljoner under det gångna pandemiåret.

Enligt företagsledningen är även det kommande året osäkert, men när nu fler länder börjar lyfta på reserestriktionerna så hoppas man på en tydlig vändning de kommande månaderna. Den senaste tidens lättnader av restriktioner har nu haft en positiv inverkan på antalet bokade flygningar. Vd Michael O’Leary menar att uppgången redan inletts.

— Antalet bokningar har ökat till runt 1,5 miljoner per vecka, från cirka en halv miljon i början av april, säger han på en presskonferens.

I ett mejl till Läget säger en presstalesperson på Ryanair att man ser positivt på framtiden.

— I och med att fler och fler länder tar bort sina reserestriktioner kommer det att stabilisera sig. Man kan redan nu se den uppåtgående trenden och vi har goda förhoppningar om en ljus framtid.

Företagsledningen skriver i sin årsrapport att flera satsningar på utbyggnad av flygnätverket och miljövänliga lösningar kommer att generera en positiv tillväxt. Coronapandemin har slagit hårt mot många branscher i allmänhet, men kanske flygbolagen i synnerhet. Lättnaden av reserestriktioner kommer sannolikt att öka flygtakten igen men frågan är om de nya vanor som folk har lagt sig till med, som "hemester", kommer ställa till med problem för flygbranschen. I sitt mejl till Läget svarar presstalespersonen såhär:

— Det finns ett uppdämt behov av att ge sig ut i världen igen. Människor har varit instängda i över ett år nu och kommer vilja resa igen.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...