Det är den ideella organisationen Youth 2030 som bjudit in till ett möte där ungdomar och makthavare under en hel dag ska få diskutera olika frågor som rör ungas möjlighet till inflytande i demokratin och samhället.
Kulturministern, Jeanette Gustafsdotter, öppnade dagen med ett tal innan hon var tvungen att springa vidare till en interpellation i Riksdagen. Hon pratade då om att det är viktigt att unga har möjlighet att engagera sig i det demokratiska samhället, hon nämnde bland annat sina egna barn som en garanti för att hon håller ungdomspolitiska frågor nära hjärtat. Men också att arbetet med att få stopp på hat och hot är prioriterat.
– Ni ska kunna göra era röster hörda utan att få en storm av hot och hat, sa kulturministern till de samlade ungdomarna.
Innan mötet i Stockholm har Youth 2030 besökt Östersund, Örnsköldsvik, Falkenberg, Linköping och Sundsvall i vad de kallar för en “demokratiturné”.
I lokalen satt politiker och makthavare uppblandade med ungdomar från olika organisationer. Men innan förmiddagsfikat fick makthavarna, eller “de vuxna” som de också kallades, lämna rummet för att delta i en övning om att ge plats. Medan ungdomarna fick lära sig mer om hur de kan ta plats, till exempel genom att bemöta vuxnas härskartekniker.
Att få unga att delta i det demokratiska samhället
Deltagaren Olle Åberg från Sundsvall gav ett exempel på ungdomsinflytande från sin hemkommun. En gång i månaden fick unga personer ett sms där de kunde lämna sina synpunkter i kommunala frågor. En form av direktdemokrati.
– Det kunde vara allt möjligt som rörde kommunen, säger Olle Åberg om sms-projektet som nu är nedlagt.