Robotar kommer inte ta över våra jobb – än

Systrarna Sofia och Hedda Lagerbielke (fr. v), 18 och 16 år, ser positivt på sina framtida yrkesliv.
Systrarna Sofia och Hedda Lagerbielke (fr. v), 18 och 16 år, ser positivt på sina framtida yrkesliv.

Läkare och jurist är några av de jobb som i framtiden kommer kunna skötas av robotar. Men det kommer dröja innan de ersätter oss helt visar ny forskning. Först kommer de bli våra kollegor.
       – Robotar är inte är så sociala, så det verkar tråkigt att ha dem som kollegor, säger Sofia Lagerbielke.

En ny rapport från OECD visar att många av världens jobb snart kommer kunna skötas utan människor. Ungefär 10 procent av de svenska jobben beräknas vara lätta att sköta utan människor i framtiden.

Det är en låg siffra om man jämför med andra länder. I Slovakien uppskattas en tredjedel av alla jobb vara enkla att automatisera. Att siffran är lägre i Sverige beror på att vi har flyttat en stor del av våra fabriker och produktioner, det vill säga typiska arbetsplatser för en robot, utomlands.

– Det är inte svart eller vitt om robotar kommer att ta över dagens jobb. Lösningen i framtiden är sannolikt att vi får maskinella kollegor, säger Lena Pareto, expert på digitalisering i arbetslivet, till TT.

Att i framtiden ha robotkollegor är inget som tilltalar syskonen Sofia och Hedda Lagerbielke.– Det känns skumt att inte kunna ha en personlig relation med någon man jobbar med, säger Sofia Lagerbielke till Läget.

Annars är båda positiva till den tekniska utvecklingen.

– Även om vissa jobb försvinner så kommer den tekniska utvecklingen säkert leda till helt nya jobb som inte ens finns idag, säger Sofia.

Daniel Gillblad forskar på AI vid det statliga forskningsinstitutet Sics. Om han har rätt kommer människan vara överlägsen robotar ett bra tag till, speciellt inom vissa områden.

- En maskin som kan klara av att se stora sammanhang och själv dra slutsatser tror jag tar längre tid att få fram. Kanske handlar det om 20 år, säger han till TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget