Robert Aschberg: "Jag är optimist, men inte obotlig"

Robert Aschberg är nu vald till ny ordförande för Publicistklubben Stockholm. Han tror mediebranschen står inför stora förändringar som kommer påverka många.

– Ingen vet vad som händer om fem eller tio år, säger han.

Robert Aschberg fick tillsammans med ordförandeklubban en statyett av tidningsmannen Lars Johan Hierta
Robert Aschberg fick tillsammans med ordförandeklubban en statyett av tidningsmannen Lars Johan Hierta

Robert Aschberg röstades enstämmigt fram som ny ordförande. Han tog emot ordförandeklubban från avgående ordförande Anna Hedenmo. Aschberg har varit medlem i klubben i över 30 år. Han säger att han är hedrad över förtroendet och hoppas att han kan bidra till fler medlemmar.

– Det är trots allt inte mycket engangemang som krävs ... Det är åtminstone vad de sa till mig innan jag tackade ja till posten, säger han till en skrattande församling.

Han är medveten om de digitala utmaningarna som präglar mediebranschen, men tror att lösningar kommer dyka upp med tiden.

– Historien stannar inte nu. Jag tror att det kommer mekanismer som gör det lättare att hantera näthat och fake news. Ingen vet vad som händer om fem eller tio år. De kreativa, som ligger i framkant, kommer det att gå bra för. De andra försvinner. Jag är optimist, men kanske inte obotlig, säger Aschberg.

Han tycker att journalistkåren har en tendens att bli högfärdig.

– Vissa verkar ha världen på sina axlar. När de får en religiös blick och säger att de söker sanningen... ja, ni vet. Det är många pretton i journalistbranchen, men det kan jag leva med, säger Aschberg.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget