Det Australiensiska gruvföretaget Talga AB ska bryta grafitmalm för att användas till olika el-produkter som är nödvändiga för elektrifieringen av samhället, det som också kallas den gröna omställningen.
Renarna lämnar
Tillståndet publicerades i förra veckan och togs emot med glädje av gruvföretaget. För att få bygga och bedriva gruvan har det ställts en rad villkor för att skydda natur, miljö och rennäringen. Gruvan får bara vara igång under sommarhalvåret när renarna är uppe på kalfjället. Men Per-Anders Nutti menar att detta kommer ändå driva bort renarna.
– Det värsta är det här stoftet, dammet som kommer från gruvan. Det lägger sig på renlaven och hänglavar, allt det som renen behöver ha som mat. Renarna kommer ju inte vara kvar på det området, utan söka sig till ett annat område.
Rådmannen Anna Svedjevik som har varit delaktig i beslutet menar att de har tagit hänsyn till rennäringen och miljön i prövning.
– Vi har ju bedömt att de (renarna och gruvan) kan samexistera, säger hon.
”Det går inte att samexistera”
När Läget pratar med samebyarnas advokat Camilla Wikland är besviken och arg över beslutet och menar att rennäringen kommer skadas om gruvan byggs.
– Samebyn har varit tydliga med att det går inte att samexistera i det här området. Den övriga produktionen resten av året är så omfattande att man inte kommer kunna bedriva rennäringen.
Camilla Wikland har inte hunnit prata med sina klienter ännu och har inte bestämt hur de ska gå fram med ärendet, de har tre veckor på sig att lämna in en eventuell överklagan.