Rektor som kritiserat slöjförbud blir avstängd

I december förra året införde Skurups kommunfullmäktige ett slöjförbud för både lärare och elever på kommunens alla skolor. En av rektorerna, Mattias Liedholm, uttryckte stark kritik mot beslutet och har nu blivit avstängd från sitt arbete. Varför är ännu oklart.

Foto: Johan Nilsson/TT

Slöjförbudet som klubbades igenom av Moderaterna och Sverigedemokraterna har väckt starka reaktioner. Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, har varit en av de starkaste rösterna i protesterna mot förbudet och har uttalat sig i media flera gånger i frågan.

Enligt Liedholm fick han veta att han blivit avstängd från sitt jobb via sms efter att han själv hört av sig till kommunledningen då hans jobbmail inte fungerat. Enligt Åsa Ekblad (M), ordförande i kommunens personalutskott gäller avstängningen inte Liedholms kritik mot slöjförbudet utan berättar för Dagens Nyheter att det handlar om “en bred samlad bedömning, av allvarliga brister i ledarskapet”.

Varken Liedholm eller hans fackliga företrädare har fått några mer ingående detaljer om anklagelserna. Ingen av dem vill spekulera vidare i kopplingarna till protesterna mot slöjförbudet.

– Det ska hållas en förhandling, och jag kan inte yttra mig under den, säger Liedholm till DN.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget