Rekordstor upprustning till följd av kriget i Ukraina

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari förra året började länder världen över att stärka sitt eget försvar. En ny rapport visar på den största ökningen av militärutgifter på minst 30 år.

Under 2022 ökade den militära upprustningen i hela världen, men främst i Europa.
Under 2022 ökade den militära upprustningen i hela världen, men främst i Europa.

Under 2022 ökade den militära upprustningen i hela världen, men främst i Europa. Utgifterna steg med 13 procent under året, visar en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

— Invasionen av Ukraina hade en omedelbar påverkan på besluten om militärutgifter i Central- och Västeuropa. Detta inbegrep flera regeringars fleråriga planer att öka utgifterna, säger Diego Lopes da Silva, forskare vid Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion till TT.

Jätteökning i Ukraina

I Ukraina ökade militärutgifterna med 640 procent. Det är den största ökningen av ett enskilt lands militärutgifter på ett år som hittills har noterats av Sipri.

Rysslands utgifter till det militära ökade under året med 9,2 procent, till cirka 86,4 miljarder dollar.

— Skillnaden mellan Rysslands planerade budget och de verkliga militärutgifterna 2022 tyder på att invasionen av Ukraina kostat Ryssland mycket mer än man förutsåg, säger Lucie Béraud-Sudreau, chef för Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion till TT.

”Det är åttonde året i rad som en ökning av de globala militärutgifterna noteras, vilket tyder på att vi lever i en allt mer osäker värld”.
”Det är åttonde året i rad som en ökning av de globala militärutgifterna noteras, vilket tyder på att vi lever i en allt mer osäker värld”.

USA i topp med stor marginal

Trots ökningen i Europa hade USA fortsatt världens högsta militärutgifter under 2022, 39 procent av den globala totalsumman och tre gånger så mycket som Kina som lägger näst mest pengar på militären.

Det är åttonde året i rad som en ökning av de globala militärutgifterna noteras, vilket tyder på att vi lever i en allt mer osäker värld, säger Nan Tian vid Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion till TT:

— Länder stärker sin militära förmåga som svar på en försämrad säkerhetsmiljö, som de inte tror kommer att förbättras inom en nära framtid.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget