Rekordmånga unga tog körkort 2018

Foto: Privat

Allt fler unga tar körkort så fort som möjligt. Andelen 18-åringar som får börja köra bil har ökat konstant sedan 2011. Läget har följt med övningsköraren Olga Stemme. Hon delar med sig av sina bästa tips.

2018 tog totalt 39.156 18-åringar B-körkort. 21.216 18-åriga män och 17.940 18-åriga kvinnor fick i fjol börja köra vanlig personbil. Det innebär att 43,3 procent av personer födda år 2000 fick ta körkort det år de fyllde 18. En tydlig trend märks av i hur många som tar körkort så fort de bara kan sedan 2011. Andelen personer som tar körkort det år de fyller 18 har sedan 2011 stadigt ökat med ungefär elva procentenheter.

Studenten Olga Stemme, 23, har länge tänkt på att ta körkort. I september 2018 började hon övningsköra.

– Jag har tänkt på det egentligen sen precis innan jag fyllde 18. När man fick börja övningsköra. Men det har ju gått fem år sedan dess.

Den 17 maj var det dags för henne att skriva teoriprovet. Det gjorde hon i trafikverkets lokal vid centralstationen i Stockholm.

– Jag pluggade ganska intensivt veckorna precis innan provet. Dels läste jag böckerna men övningsproverna kände jag att jag lärde mig mest på.

– Men jag kände mig ändå ganska nervös för att mycket avgörs om vilka slags frågor man får. Man kan få tio frågor om att räkna ut bromssträckor eller så kan man få tio frågor om vad olika skyltar betyder. Och jag tycker att det var mycket lättare att lära sig alla skyltar, säger Olga Stemme.

Trots en viss osäkerhet efter att svarat på alla frågor blev Olga Stemme godkänd på provet.

– Så när jag gick fram till provledaren hade jag världens leende så det var ju ganska lätt att se hur det hade gått för mig. Och utanför rummet satt en massa människor som ska göra nästa prov och väntade. De såg också att jag var jätteglad och flinade tillbaka.

Tjejer klarar dig bättre än killar

Annelie Backman har jobbat på trafikskolor runt om i Stockholm i 21 år. Hon är inte förvånad över statistiken som Läget har tagit fram.

– Jag kan tycka att det har gått tillbaka som det var förr. Numera märker vi av att många vill ta körkort så tidigt de bara kan. Varför vet vi inte. Nu kommer ju också väldigt många stora årskullar som blir 18 närmaste åren så antalet 18-åringar som tar körkort kommer säkert att öka jämfört med folk födda på 80-talet.

Trafikskolan Annelie Backman jobbar på har en systerskola i Tumba utanför Stockholm.

– Där ute har det genom åren alltid varit fler 18-åringar som tar körkort än här inne i stan. Jag vågar påstå att det helt och hållet beror på kommunikationerna. Där går ibland bara tre bussar in till stan. Det är klart att man som ung inte klarar sig utan körkort i sådana fall. För att inte tala om på landsbygden, jag är säker på att de flesta 18-åringar som tar körkort bor utanför Stockholm.

Medan männen ständigt har varit störst till andelen av körkortsinnehavare är det unga kvinnor som står för den största ökningen. År 2007 tog 23,8 procent av de 18-åriga kvinnorna körkort. 2018 var det 40,9 procent. Gapet mellan män och kvinnor minskar.

Annelie Backman berättar att det finns en tydlig skillnad mellan könen i hur man tar körkort.

– På trafikskolor är det alltid fler tjejer. Killarna övningskör för det mesta privat. Tjejerna tenderar också att vara bättre på proven, både teori och praktik.

Olga tillsammans med sin körskolelärare
Olga tillsammans med sin körskolelärare

Viktigt att få ner nerverna

I ett beiget rum i Järfälla sitter Olga Stemme och väntar. Rummet är ganska likt en väntsal på vilken vårdcentral som helst. Hon sitter här tillsammans med fem andra personer som också ska köra upp. En efter en får de sina namn uppropade av förarprövarna. Tillslut är det hennes tur och hon blir nervös.

Hon körde hit tillsammans med sin körskolelärare och fått höra från honom att hon kan köra bil.

– Det här kommer gå bra annars hade jag inte suttit här. Det viktigaste momentet under hela uppkörningen är att få ner nerverna och släppa anspänningen, säger han till henne.

Förarprövaren försöker också säga några peppande ord innan uppkörningen börjar. Första momentet är att göra en yttre säkerhetsgenomgång. Alla vätskor under motorhuven ska kontrolleras. Precis det Olga och hennes körskolelärare gick igenom en sista gång tidigare.

Sedan sätter de sig i bilen och kör iväg. Efter drygt 20 minuter kör bilen tillbaka in på parkeringsplatsen. Bilen studsar till lite när hon parkerar den lite för nära kanten. Hon och förarprövaren pratar en stund innan bildörrarna tillslut öppnas. Det är med lätta steg och ett stort leende som Olga bekräftar att hon klarade det.

– Så himla skönt att det här äntligen är klart! Ropar Olga ut i ett vilt firande.

– Nu kommer jag kommer ju ändå kunna åka till landet när jag vill, jag kan åka och storhandla, jag kan åka till IKEA. Min pojkvän har också körkort så vi kan åka på roadtrips. Jag är jättesugen på att åka ut i Sverige. Bara det att vi kan ta en weekend och åka ner till Halland eller Göteborg. Det är en sån himla frihet bara det, säger hon.

– Om jag ska ge något tips till den som ska ta körkort skulle det vara att börja med att ta körlektioner. För om man bara kör hemma riskerar man att lära sig fel. Jag har hur många kompisar som helst som har kört hemma och bokar uppkörning och blir kuggade tre, fyra gånger. Även om de tycker att de köra bil skitbra.

Andra läser just nu
Mer från Läget