Rekord på antal TBE-fall 2021

Den fästingburna sjukdomen TBE nådde nya höjder i antal fall förra året. I tre regioner är TBE-vaccinet gratis för barn, annars kostar en spruta mellan 350-400 kronor.

TBE sprids av fästingar.
TBE sprids av fästingar.

Förra året rapporterades rekordmånga fall i Sverige av den fästingburna sjukdomen TBE. Fall av TBE har ökat och förekommer i nya delar av landet. Stora delar av södra Sverige tillhör nu platser där sjukdomen förekommer varje år, rapporterar TT.

TBE är en virussjukdom som kan orsakas av fästingbett. För att skydda sig mot detta finns vaccin, men en spruta kostar mellan 350-400 kronor och en fullvaccination kräver tre doser.

Regionerna Uppsala, Östergötland och Sörmland har gjort det gratis för barn och unga att vaccinera sig mot TBE.

I en intervju med TT säger Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, att om man är mycket i naturen där fästingar och TBE kan förekomma är det bra att vaccinera sig.

Sören Andersson säger även till TT att “Om ökningen fortsätter på det här viset så ökar förutsättningarna för att det ska bli ett nationellt programvaccin”, men han påpekar att det är ett beslut som tas av regeringen.

Skulle TBE-vaccinet bli ett nationellt programvaccin innebär det att vaccinet skulle bli gratis för delar av, eller hela Sveriges befolkning, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida.

Juliana Ayral Soria Galvarro, 17, berättar att hon var vaccinerad när hon var yngre men att vaccinet nu gått ut.

– Jag har inte tänkt så mycket på just vaccinet, men jag är noga att kolla efter fästingar om jag varit ute i naturen, berättar hon för Läget.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget