Rekord i anmälningar till universitet och högskolor

Antalet anmälningar till höstens program och kurser på högskolor och universitet slog rekord i år. En speciellt glädjande ökning var de ökade ansökningarna till sjuksköterskeprogrammet, säger Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding.

– Det visar att många människor har ett stort samhällsengagemang i landet, säger hon.

Ansökningarna till höstens sjuksköterskeutbildningar ökade i år.
Ansökningarna till höstens sjuksköterskeutbildningar ökade i år.

I år ökade anmälningarna till höstens kurser och program på högskolor och universitet jämfört med förra året, och slog även rekordet från 2014, rapporterar TT. Preliminära siffror från Universitets- och högskolerådet visar att drygt 407 000 anmälningar kommit in, som motsvarar en ökning på 13 procent. Karin Röding säger till TT att något som stack ut lite extra var de ökade ansökningarna till sjuksköterskeprogrammen.

– Det är en fantastisk ökning, och särskilt glädjande är siffrorna kring sjuksköterskeprogrammen som har ökat med 33 procent. Det visar att många människor har ett stort samhällsengagemang i landet, säger hon.

Osäkra tider kan leda till fler ansökningar

Varför så många har sökt sig till höstens utbildningar är för tidigt att uttala sig om menar Karin Röding. Men osäkra tider kan vara en anledning.

– Det är inte ovanligt när det är oro och kris att människor söker sig till utbildning. Det är ju klart att i den osäkra tid vi lever i nu så bidrar det, säger hon.

Ökade antal studieplatser i år

Regeringen meddelade den 30 mars att högskolor och universitet får ett bidrag så att de kan erbjuda fler studieplatser, på grund av coronakrisen. Det är än inte bestämt hur platserna ska fördelas men UHR välkomnar förslaget.

– Det är väldigt bra när det är så många sökande. Det ökar ju chanserna att bli antagen till det man vill utbilda sig till, säger Karin Röding.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget