Region Gotland: Kommunala grundskolan tappar 2,4 miljoner kronor

Till hösten har mer än 50 procent fler elever sökt till privata skolor. En av de skolorna som påverkas mest är Gråboskolan på Gotland.

Totalt om 120 elever valt friskola på Gotland jämfört med 40–50 elever de tidigare åren. Friskolan i fråga tros vara Athene vid Visborg som bygger ut till hösten. Följden blir ett 2,4 miljoner kronor stort hål i de kommunala grundskolornas budget.

Torsten Flemming som är Utbildningsdirektör på Region Gotland menar att  minskningen i budgeten kommer ha konsekvenser för elevernas utbildning.

– Fler besparingar kommer inte vara möjliga utan att minska utbudet hos skolorna. Vi kommer att föra en dialog med politiken kring vad som är möjligt, säger Torsten Flemming.

Han menar grundskolan håller en hög kvalité, och att valet att gå på en friskola inte endast beror på bristfälliga kommunala grundskolor.

– Det kan bero på önskan om att få vara en aktiv förälder för sitt barn, sökande efter en särskild pedagogik, val av särskild profil, konflikt eller brist på stöd på nuvarande skola. Vi önskar att föräldrar väljer till och inte ifrån, säger Torsten Flemming.

De kommunala grundskolornas budgetstatisk från Kolada.
De kommunala grundskolornas budgetstatisk från Kolada.

I statistik från 2018-2020 för budgeten till kommunala skolor på Gotland syns en ökning. Torsten menar att budgeten har ökat i takt med att fler elever tillkommit.

Torsten Flemmings framtidstankar för den kommunala grundskolan på Gotland är starka trots budgethålet.

– I korthet handlar det om att varje barn, oavsett var man bor på Gotland skall mötas av en skola av hög kvalitet. Då menar jag att det ska finnas behöriga lärare och en god lärmiljö, säger Torsten Flemming.

– Självförtroendet och målupplevelsen ska vara god så att eleven kan bli behörig till och så småningom ta en examen från gymnasiet. Det har betydelse för det fortsatta livet.

Torsten Flemming utbildningsdirektör på Region Gotland.
Torsten Flemming utbildningsdirektör på Region Gotland.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget