Regeringens nya förslag – en förberedelse ifall skolorna stängs

Ardalan Shekarabi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har gett förslag om att ge tillfällig föräldrapenning till vårdnadshavare som tvingas stanna hemma och ta hand om barn på grund av att skolorna måste stängas.

Det är socialförsäkringsministern, Ardalan Shekarabi (S), som i en intervju med DN berättar att det nya förslaget ses som en förberedelse i händelse av att skolorna måste stängas.

– Vi måste vara förberedda för alla scenarier, också för att vi kan hamna i ett läge där skolor behöver stängas. Då måste det finnas ett system på plats som ger människor som påverkas av detta ekonomisk trygghet, säger Ardalan Shekarabi till DN.

Ardalan Shekarabi betonar att regeringen inte är närmare ett beslut att stänga skolorna än tidigare. Och att föräldrapenningen, som ska vara 90 procent av den summa föräldern i normala fall skulle fått i vanlig föräldrapenning, mest kommer att påverka föräldrar vars barn är under 12 år.

Ersättningen ska inte betalas ut om skolan bedriver distansundervisning. Regeringen vill ha svar från remissinstanserna redan på torsdag, och om förslaget godkänns förväntas det träda i kraft redan den 25 april.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget