Regeringen: Skärp straff för kvinnofridskränkning

Regeringen vill höja minimistraffet för kvinnofridskränkning. Idag är lägsta straffet för brottet nio månaders fängelse och lagförslaget är att höja det till ett år.

Regeringen vill skärpa straffet för kvinnofridskränkning.
Regeringen vill skärpa straffet för kvinnofridskränkning.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) följande: "Det har många efterfrågat, och regeringen kommer att kunna gå till Lagrådet med förslag om en sådan skärpning nu före sommaren".

De skriver också att regeringen nu gör det lättare för vården att larma när de misstänker att en kvinna blir slagen.

Skadestånd till barnen

Ett särskilt barnfridsbrott som innebär skärpt straff för den man som slår sin sambo eller fru inför barnen – det är också något som regeringen tidigare har föreslagit. Skadeståndsskyldighet gentemot barnen är även en del av förslaget.

Berörda myndigheter och organisationer ska i kommande vecka bjudas in till ett möte för att diskutera ytterligare åtgärder kring frågan.

Bred samsyn

På fredag ska även partierna hålla ett möte för att ta upp hur man ska stoppa mäns våld mot kvinnor. Åklagarmyndigheten, polisen och kvinnojourerna ska också vara närvarande.

Märta Stenevi menar att det inte räcker med straffskärpningar, utan att normerna också bör förändras.

– Det handlar om att ta ett samlat grepp mot våldet. Hade det räckt med att skärpa ett straff, då hade frågan varit löst för länge sedan. Vi behöver ett bredare arbete än så, säger hon till TT.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget