Regeringen föreslår utökad avlyssning

Ett nytt lagförslag från regeringen kan ge polisen befogenheter att i hemlighet avlyssna och övervaka personer utan konkret brottsmisstanke. Men förslaget måste först ställas mot det potentiella integritetsintrånget tvångsmedlet kan innebära.

Lagförslag gällande hemlig avlyssning ska hjälpa polisen.
Lagförslag gällande hemlig avlyssning ska hjälpa polisen.

I regeringens pressträff annonserade justitieminister Gunnar Strömmer ett lagförslag som skulle ge polisen tillstånd att i hemlighet avlyssna eller övervaka personer i förebyggande syfte. Det kallas för preventiva hemliga tvångsmedel och i dagsläget får man endast använda metoden om en konkret brottsmisstanke redan inletts.

Högst upp på önskelistan

Åtgärden presenteras i ljuset av den ökade gängkriminaliteten och både polisen och åklagarmyndigheten har efterfrågat preventiv avlyssning.

Rikspolischef Anders Thornberg uttryckte redan i oktober 2022 i en intervju till Aftonbladet att metoden skulle vara den absolut mest avgörande för att få bukt med kriminaliteten och säger att det ligger ”(...) absolut högst upp på vår önskelista”.

Måste utredas

Förslaget ska först utredas av lagrådet och sedan görs beslut av domstolen. Fördelarna med metoden ska ställas mot graden av integritetsintrång som hemlig avlyssning innebär. På pressträffen belyste Strömmer både riskerna och potentialen med förslaget:

– Vi ska inte skapa något övervakningssamhälle. Man ska vara medveten om att de här verktygen är ett intrång i den personliga integriteten, men man ska också vara medveten om vad som händer om vi inte inför den här lagstiftningen.

Justitieminister Gunnar Strömmer presenterar nya lagförslaget.
Justitieminister Gunnar Strömmer presenterar nya lagförslaget.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget