Barnkonventionen skrevs av FN 1989. Den har gällt i Sverige sen 1990, men är egentligen inte en del av svensk lag. Enligt regeringen vill man införa Barnkonventionen som lag för att göra barnets rättigheter till en viktigare del av det svenska rättssystemet. Utifrån en utredning om hur barns rättigheter betraktats i rättegångar i Sverige tycker regeringen att det har blivit tydligt att unga och deras rättigheter behöver uppmärksammas mycket mer än tidigare. Från och med att den nya lagen träder i kraft kommer det att finnas ett mycket större fokus på barns bästa och deras rätt att få uttrycka sina åsikter. I vårdnadstvister, undersökningar i socialtjänsten och liknande processer kommer barnet att sättas mycket mer i fokus än tidigare, och myndigheter kommer att behöva lyssna mer på barnen än tidigare.
- När barnkonventionen blir lag så kommer det bli tydligt för alla vuxna som arbetar med barn, att de också ska se till barnens bästa och barnens perspektiv, säger barnminister Lena Hallengren om förslaget om den nya lagen.
Men vi behöver fortfarande vänta på att detta faktiskt blir verklighet. Lagen kommer inte att införas förrän 1 januari 2020. Det här är för att de myndigheter som berörs av den nya lagen ska få tid att förbereda sig, och lära sig mer om hur man ska arbeta med den nya lagen.